Терористи захопили в полон суддю / УНИАН

Бойовики викрали суддю ще три тижні тому, коли він їхав в непідконтрольний українським військовим Краснодон на похорон батька. Про це голова волонтерської групи "Патріот", перемовник з питань обміну Олег Котенко розповів "Громадському радіо".

Читайте такожНа Донеччині заочно судитимуть мешканця Маріуполя, який катував та розстрілював українських військових

За інформацією Котенка, офіційно про викрадення судді українська сторона не повідомляла, оскільки його сподівалися швидко обміняти.

Відео дня

"Суддя домовлявся зі своїм знайомим з "ЛНР", що той йому допоможе зробити "зелену дорогу", і він зможе приїхати в місто Краснодон і поховати батьків", — розповідає Котенко.

Він повідомив, що після того, як чоловік заїхав на блокпост, де його зупинили та перевірили документи, було викликано "МГБ", яке й затримало суддю.

"Одразу після затримання нам надійшов дзвінок із тим, що ось таке трапилось, і ми одразу вступили до переговорного процесу. Люди, які його затримували, сказали, що жодних претензій не мають, і ймовірніше за все, що його у понеділок відпустять. Ми чекали, проте виявилося, що втрутилася Оля Кобцева, і він піде на обмін", — додав перемовник.

За його словами, п’ять днів тому Віталію Руденку висунули обвинувачення "державну зраду". Суддю звинуватили в тому, що він нібито своїм рішенням заарештував директора водоканалу, через що "ЛНР" залишилася без води: "Наразі він знаходиться в "СІЗО". Його не катували".

Перемовник розповів, що полонений не визнає своєї провини, та водночас за інформацією дружини Руденка, він все ж таки щось підписував.

Українська сторона також підтверджує, що Руденко є у списках на обмін.

Котенко також зазначив, що СБУ офіційно не повідомляла про викрадення судді, а єдиною, хто з політиків згадав про це є Ірина Геращенко, проте й вона навіть не називала імені полоненого.

Раніше в СБУ повідомили, що на Донбасі 494 українці вважаються зниклими безвісти, 110 людей перебувають у полоні бойовиків. Також озвучували пропозицію віддавати трьох бойовиків за одного полоненого українця. У свою чергу представники бойовиків оголосили про готовність до обміну за схемою "всіх на всіх".