Російські

Мабуть, одним з головних проектів РФ стане прифронтова залізниця в обхід України, яку мають завершити у кінці літа 2017 року — гілка Журавка-Мілерове, передає Апостроф.

Зазначається, що з її допомогою Росія зможе перекидати війська з Центрального військового округу у Південний військовий округ. І хоча для України будівництво військових об'єктів та шляхів поблизу західних кордонів РФ є фактором ризику, воно не може бути самостійним свідченням планів Кремля розширити військові дії на українських територіях.

Так, екс-начальник Генштабу ЗСУ Анатолій Лопата сумнівається, що найближчим часом варто очікувати російського військового наступу.

Відео дня

Читайте такожЕксперт озвучив два сценарії "повернення" Донбасу Україні на "умовах" РФ

Військовий експерт, співробітник оперативного управління Генштабу з 2003 по 2006 рік Олег Жданов не думає, що будівництво Росією військових об'єктів може свідчити про можливий наступ РФ: "Це підвищення обороноздатності і системи безпеки. Щоб вести мову про наступ, треба розгортати війська, збільшувати їхню чисельність і накопичувати матеріально-технічні ресурси, щоб забезпечувати наступ. Нічого цього ми не спостерігаємо".

Військові плани Кремля, вважає Жданов, не змінилися, — Росія нарощує обороноздатність країни, зміцнюючи західний кордон. Оскільки після початку російської агресії в Україні НАТО "підходить до своїх східних кордонів".

Відзначаючи будівництво двох військових баз у Бєлгородській області й плани з розміщення в Білорусі третьої російської бази, експерт звертає увагу на те, що Україна стає фактично "буферною зоною між блоком НАТО і РФ".

"Що реально й виразно вказує (на можливий наступ), це будівництво залізничної гілки з Журавки до Міллерового (Ростовської області)", — вважає російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер. — Це дійсно має пряме відношення, оскільки залізниця йде в обхід України. Вся мобільність російських сухопутних військ заснована на залізниці. Вся бронетехніка залізницею пересувається. Зараз немає можливості безпосередньо перекидати сили вздовж фронту з Центрального військового округу в Південний".

Раніше координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук заявив, що, незважаючи на відносне затишшя в зоні АТО, загроза повномасштабного російського вторгнення на територію України залишається досить високою.