Маітос пропонує створити в Україні систему військової юстиції за ізраїльским зразком / фото: УНИАН

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос пропонує не лише відновити військові суди, а й створити систему військової юстиції в Україні за зразком ізраїльської. Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

Читайте такожМінометні обстріли та бій біля Попасної: штаб АТО розповів, як минула доба на Донбасі

“Ми розробили концепцію військової юстиції, де все прописано. Зокрема, що нам потрібно створити її за ізраїльським зразком. Це означатиме, що така система входитиме у склад Міністерства оборони. Військова прокуратура також входитиме до Міністерства оборони. Пропонується запровадити інститут військових обвинувачів та військових адвокатів при Міністерстві оборони, а також створити військові трибунали, у яких братимуть участь державний обвинувач - військовий прокурор, державний захисник - військовий адвокат. А в разі, коли обвинувачуваному загрожує максимальний термін ув'язнення, потрібно надати право міністру оборони пом'якшення вироку, якщо за це клопотатимуть у військовій частині, де проходить службу обвинувачений. А саме головне - у військовому трибуналі в таких випадках повинен брати участь представник військової частини, в якій служить обвинувачуваний”, - зазначив Матіос.

Відео дня

Він додав, що ізраїльський досвід перевірений практикою: з часу заснування Держави Ізраїль громадяни цієї країни жодного разу не поставили під сумнів вирок військового трибуналу цієї країни. Матіос закликав членів парламентського комітету підтримати цю ідею у ВР і донести її до колег-депутатів.