Хуг заявив, що спостерігачі щодня стикаються з серйозними загрозами життю / Фото УНІАН

Спостерігачі ОБСЄ постійно перебувають під загрозою: із січня 2015 року місія ОБСЄ 183 рази наражалася на небезпеку на Донбасі.

Про це повідомив перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг сьогодні на прес-конференції в Києві.

«Скільки б заходів зі зниження ризиків ми не вжили, ті, хто налаштовані творити насильство, завжди знайдуть шляхи, щоб обійти засоби захисту», - заявив він.

Відео дня

«Наші команди щодня стикаються з серйозними загрозами життю та виконанню своєї роботи. З 15 січня 2015 року наша команда зіштовхнулася з 183 подібними випадками, зокрема, це стрілянина в напрямку або поблизу наших патрулів, серйозні загрози фізичного або вербального характеру, а також випадки пошкодження технічних засобів місії, серед них - безпілотники, камери та автомобілі», - додав Хуг.

Читайте такожСтан поранених внаслідок підриву авто ОБСЄ на Донбасі стабільний, їх виписано з лікарні – Хуг

«З цих 183 випадків безпека нашої команди була під серйозною загрозою. Спостерігачі (ОБСЄ) постійно під загрозою, не зважаючи на те, що їхня щоденна робота спрямована на встановлення миру та стабільності в Україні», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 23 квітня автомобіль патруля місії ОБСЄ підірвався на міні в Луганській області. Це сталося в районі села Пришиб, яке розташоване на території, підконтрольній бойовикам «ЛНР». Загинув один спостерігач місії ОБСЄ, ще двоє дістали поранення. Загиблий був громадянином США, поранені - спостерігачі з Німеччини та Чехії.

У Держдепартаменті США заявили, що шоковані загибеллю американця, і закликали Росію використати свій вплив на бойовиків, щоб дати можливість ОБСЄ провести повне, прозоре та своєчасне розслідування інциденту.