Муженко розповів, як РФ може використовувати військові навчання Захід-2017 / фото belvpo.com

Російська Федерація під виглядом військових навчань Захід-2017 може створити у Білорусі свої бази для озброєння й військової техніки. Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив начальник Генштабу Віктор Муженко.

Навчання Захід-2017 Муженко назвав спробою тиску, причому не тільки на Україну, а й на країни-члени НАТО. "У першу чергу, маються на увазі держави Східної Європи: країни Балтії та Польща. Тому НАТО вирішило посилити своє угруповання у регіоні на цей період. Тому це перша загроза, яка може виникнути, й можливість дестабілізації ситуації", - нагадав він.

Читайте такожРосія не впустить їх: Лисенко заявив, що окупанти на Донбасі відпрацьовують евакуацію

Відео дня

Муженко наголосив, що створення військового угрупування на території Білорусі має наступальний характер.

"Ми не відкидаємо такого варіанту, що під виглядом навчань Захід-2017 у Білорусі будуть створені передові бази озброєння та військової техніки, що дасть РФ можливість за необхідності в короткі терміни створити нові угруповання", - зазначив він.

За словами начальника Генштабу, активна фаза навчань планується на період з 14 по 20 вересня. Спочатку заявлялося про чисельність російського угруповання до 3 тисяч - тепер йдеться вже про 5 тисяч.

"А реально, я думаю, що це угруповання буде значно більшим. За принципом "ихтамнет". Тим більше, що самі навчання Захід-2017 не обмежуються територією Білорусі, планується комплекс навчань: створення відповідних угруповань, передислокація військових частин, й на території Російської Федерації, в тому числі, і вздовж кордону з Україною", - нагадав Муженко.

Раніше міністр оборони Степан Полторак заявляв, що збройний конфлікт у Донбасі не заморожений, не відкидаються провокації з боку РФ під надуманими приводами.