Противник купу разів відкриває вогонь / Скріншот відео ТСН

Вимоги щодо дотримання умов перемир'я для українських воїнів на передовій стали жорсткішими. Водночас противник почувається значно вільніше та не соромиться атакувати позиції ЗСУ.

Про це йдеться у вечірньому сюжеті ТСН.

Журналісти стали свідками того, як позиції учасників АТО обстрілюють зі стрілецької зброї, а згодом додають і постріли гранатометів. Військові щільно закривають свої укриття, аби жоден промінь світла не виказав їхнього розташування, а також мінують усі підходи до своїх бліндажів. Виходити вночі надвір категорично заборонено. "Я вже й забув, коли", - відповідає один із бійців на запитання, коли саме стріляв у відповідь на такі провокації.

Читайте такожУ Києві побудують адаптаційний центр для ветеранів АТО (фото)

Позивний "Молот" пояснює, що така ситуація спостерігається кожної ночі від початку перемир'я. "Сидимо, слухаємо", - каже він. Командир на позиції підтверджує сувору заборону на відкриття вогню – кожен факт ретельно розслідується. День тому, коли хлопці відкрили вогонь у відповідь, це викликало гнів керівництва. "Буквально десять пострілів було, наступного дня зранку почались вимоги: чому відкрили, чи доцільно? Я вважаю, що їхнє життя було під ризиком. Неприємний факт був. Противник купу разів відкриває вогонь, і все це бачать, і розуміють, а ми відкрили – прийшла купа перевіряльників", - розповів військовий із псевдо "Лівша".

Вище командування пояснює, що суворі заборони пов'язані із стеженням за виконанням перемир'я. "Якщо є можливість не відкривати вогонь, ми робимо все, щоб не відкривати. Але якщо є загроза життю чи просування противника, захоплення території – ми відкриваємо", - розповів один із офіцерів і запевнив, що кримінальної відповідальності за вогонь по ворогу не передбачено.