Американський аналітик назвав напрямок і терміни можливої атаки РФ на Україну

За прогнозом Мейсона Кларка, відкрита агресія Росії на Донбасі може статися до кінця лютого.

Вторгнення російських військ в Україну може відбутися до кінця лютого, це питання тижнів, а не днів.

Такий прогноз озвучив головний аналітик Інституту вивчення війни у Вашингтоні (Institute of War Studies) Мейсон Кларк, передає "Польське радіо".

Експерт назвав найбільш ймовірним сценарієм назвав введення військ на Донбас, а також постійну дислокацію російської армії в Білорусі. У грудні аналітики цього ж Інституту називали російське вторгнення малоймовірним, проте змінили прогноз через ситуацію на кордоні РФ та України.

"Хоча ми все ще вважаємо, що великомасштабне вторгнення малоймовірне (через високі людські та економічні втрати), але існує велика ймовірність того, що російські війська відкрито увійдуть на Донбас до кінця лютого", - каже Кларк.

Читайте такожУкраїнська розвідка вивезла з Києва всі секретні документи - Washington Post

За його словами, на плани Путіна можуть вплинути Олімпійські ігри в Пекіні, які розпочнуться 4 лютого, проте остаточному рішенню про атаку вони не завадять. Головною метою президента РФ американські експерти називають тиск на українську владу, щоб вона пішла на значні поступки щодо Донбасу й відмову від членства країни в НАТО.

Коментуючи скупчення російських військ на території Білорусі, Кларк уточнив, що воно не служитиме вторгненню в Київ, проте може створити умови для цього в майбутньому.

"Це буде довгостроковий виклик для НАТО, особливо для Польщі та країн Балтії", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявив, що Росія продовжує збільшувати кількість військ біля кордонів України. При цьому він уточнив, що НАТО не відправлятиме свої війська в Україну у разі нового російського вторгнення.

Тоді ж міністр оборони Олексій Резніков заявив, що РФ стягнула до кордонів України близько 130 тисяч військових - з урахуванням морського й авіаційного потенціалу.

Країни Заходу попередили РФ, що в разі масштабного вторгнення її військ в Україну, введуть проти Росії серйозні санкції.

Своєю чергою в РФ запевняють, що не мають наміру посилювати агресію проти України.