Американський винищувач F-35 / ілюстрація REUTERS

Навіть найсучасніші російські військові літаки не зможуть зрівнятися з американським винищувачем-бомбардувальником п'ятого покоління F-35.

Впевненість у цьому висловив військовий експерт Олег Жданов.

"Літак F-35 може зависнути в повітрі, може рухатися задом, може рухатися в інших напрямках. Тобто, це машина, якій за її характеристиками на сьогоднішній день рівних немає. І там порівнювати з чимось я б навіть, напевно, не став. Су-35 навряд чи можуть зрівнятися з F-35", – заявив він.

Жданов упевнений, що російська авіація відстає від американської мінімум на два покоління.

"Найновіший російський літак – це глибока модернізація того, що було в Радянському Союзі. Вони нічого концептуально нового не винайшли. Так, у них є машини з змінним вектором тяги, але, вибачте, змінюваний вектор тяги не до такої міри, як у F-35. Я б навіть не порівнював російські літаки з F-22 Raptor, це машина четвертого покоління. Росія каже, що у них Су-57 п'ятого покоління, але, вибачте, Су-57 – це радянський літак Т-50, в якому в новий фюзеляж, який був розроблений в Радянському Союзі, вони засунули Су-35. Двигун від Су-35, авіоніку, систему управління вогнем і все інше. І сказали, що це новий Су-57 п'ятого покоління, аналогів у світі немає. Ну, так вважають, значить, вважають. Я б не порівнював", – додав експерт.

Винищувач-бомбардувальник F-35 п'ятого покоління

F-35 Lightning II (F-35 "блискавка II") – сімейство малопомітних багатофункціональних винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління.

Літак розроблений американською фірмою Локхід-Мартін (Lockheed Martin) в трьох варіантах:

  • F-35A наземний винищувач для ВПС;
  • F-35B винищувач з коротким зльотом і вертикальною посадкою;
  • F-35C палубний винищувач для ВМС.

На F-35 використані багато технологічних рішень, відпрацьовані на F-22.

F-35 може бути озброєний ракетами класу повітря-повітря AIM-9 Sidewinder, AIM-132 ASRAAM і AIM-120 AMRAAM, а також крилатими ракетами Storm Shadow і AGM-158 JASSM, коректовані бомби JDAM вагою до 910 кг.