Україна може отримати F-16 / US Air Force

Україна цілком може отримати від партнерів сучасні винищувачі F-16, оскільки назрівання цього рішення стає все більш явним.

Така думка висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він нагадав, що F-16 це один з наймасовіших у своєму класі літаків у світі і їх було випущено понад 4600.

"Ситуація як і з танковою коаліцією - Україні потрібен був наймасовіший сучасний танк з калібром 120-мм. До таких належать Leopard 2 і Abrams", - пояснив експерт.

Відео дня

Але, як зазначив він, першою Україні запропонувала свої танки Великобританія і саме вона каталізувала процес поставок більш масових Leopard 2 і Abrams. "Аналогічно буде і з F-16, вони основа наших майбутніх ПС ЗСУ. Але, не виключено, що першими можуть виявитися дещо інші", - висловив думку Коваленко.

"Найголовніше - ми отримаємо західні бойові літаки в другій половині 2023 року... Все йде саме в цих часових рамках", - зазначив він.

F-16 для України

За оцінками видання Yahoo News, навчити українських пілотів літати на F-16 можна буде за 4 місяці, а не за 16, як вважали раніше. При цьому міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявляв, що літаків F-16 немає ні в Німеччині, ні у Великобританії.

Очікується, що питання поставки Україні винищувачів буде розглянуто на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО у червні.

А 19 травня адміністрація президента США Джо Байдена повідомила європейським союзникам, що США дозволять їм передавати винищувачі F-16 Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: