Армія РФ відновила сили, навчилася на помилках і готова до виснажливої оборони / фото ua.depositphotos.com

Російські окупанти повернулися до старої доктрини, відновили знищені підрозділи, замінили їх новими та перейшли від масштабних атак до оборони сильно укріплених ліній фронту. Москва демонструє, що готова окопуватися й чекати, поки рішучість західних прихильників України зменшиться, пише The Washington Post. 

Видання зазначає, що минулого року російська армія зазнала великих втрат під час свого хаотичного просування в Україні. За оцінками США, деякі підрозділи були майже повністю знищені. Водночас WP стверджує, що армія РФ вже змогла відновитися, попри низький моральний дух військових та безладу у вищих ешелонах військового керівництва. Вичерпані підрозділи були поповнені шляхом "часткової мобілізації", під час якої призвали сотні тисяч чоловіків, а також вербували "бійців" у в’язницях – за технологією ПВК "Вагнера". 

Втрати РФ у війні були значними - як ворог відновив підрозділи

Журналісти наголошують, що російські втрати, хоч і були значними, були розподілені нерівномірно. Приміром, Західний військовий округ Росії, розроблений як передова сила країни для боротьби проти супротивників з НАТО, значно постраждав на початку повномасштабної війни. 

Відео дня

Проте Південний військовий округ Росії, який взяв на себе основну відповідальність за оборону окупованої території у Запорізькій області, на початку війни перебував у резерві, тож зміг зустріти контрнаступ України цього року "свіжими" і досвідченими силами.

Наразі приблизно половина російських сил зосереджена на північному сході, далеко від центру контрнаступу. Аби захищати південь, Росія в основному направила мотострілецькі бригади, а також важке озброєння, таке як танки та артилерія. Аналітики зауважують, що сюди росіяни кинули недосвідчені змішані підрозділи, які складаються із звільнених ув'язнених, разом з більш елітними підрозділами – російського флоту, сил спеціального призначення.

За даними розвідувальної групи Black Bird, Росія використовує підрозділи спецназу як швидке підкріплення. Деякі бійці з цих груп були перекинуті на південь літаками на передову через окуповані території. Це могло відбутися на початку українського контрнаступу. Серед таких, зокрема, бійці 22-гої окремої бригади спецназу, яка, за даними з витоків військових документів США, зазнала значних втрат до (95%) на початку повномасштабної війни. Шляхи відновлення бригади, якій були б потрібні роки для навчань, невідомі.

РФ повернулася до старої доктрини - що треба знати про її оборону

Росіяни використовували інтенсивне мінування як ключову частину своєї оборони. Експерти зауважують, що метою ешелонованих оборонних ліній Росії є уповільнення та виснаження українських сил у боротьбі на другій або третій лінії російської оборони.

WP наголошує, що підхід, який зараз демонструє РФ, "являє собою повернення до традиційного принципу російського військового мислення: зосередження на підготовці до оборонних операцій через страх перед нападом із Заходу". 

"Підготовка такого роду оборонних позицій – це те, що командири розуміють, й що вбивали собі в голову ще з часів курсантства", – каже військовий аналітик Дара Масікот з американського центру Rand Corp. 

Які ризики несе нова стратегія РФ 

Хоча російські військові, за оцінками, здатні організувати ефективну оборону, експерти зауважують, що є ознаки того, що вони все ще страждають від браку ресурсів. 

За словами Джеймса Ренда, військового аналітика з приватної розвідувальної фірми Janes, зараз РФ влаштовує атаки на рівні взводу, залучаючи лише три танки та кілька десятків солдатів. Ця стратегія, хоча й обґрунтована, може свідчити про значний дефіцит.

"Їм дуже не вистачає броньованих машин, які можна розгорнути", — сказав Ренд. 

Крім цього, припускають, що нинішня стратегія Росії може зіткнутися з новою хвилею викликів. Попри те, що такі підрозділи, як 58-а армія, були "свіжими", коли почався контрнаступ, протягом місяців вони зазнавали нападів і вичерпуються, каже військовий аналітик Дара Масікот. Аналітик припускає, що РФ буде готова "подрібнювати підрозділи до такого стану, коли вони вже не будуть боєздатними". 

Втрати РФ в Україні - це треба знати

Збройні сили України вже 562 дні дають відсіч окупантам. За цей час, як повідомляє Генштаб, загальні бойові втрати противника серед особового складу сягнули близько 267 540 осіб. 

Розвідувальна група Oryx заявила, що підтвердила втрату Росією 2296 танків у війні. Це, за їхніми оцінками, більш як половина від кількості, що була на початку вторгнення. За даними української сторони, ворог втратив 4529 танків.

Вас також можуть зацікавити новини: