Кілька днів тому, за даними МАГАТЕ, було зафіксовано три прямих влучання в захисну оболонку одного з реакторів Запорізької атомної електростанції. Проте в МАГАТЕ не кажуть, хто саме здійснив обстріл. Звісно, в організації розуміють, хто обстрілює ЗАЕС. Однак не називають, тому що вважають, що це не  входить в компетенцію МАГАТЕ. Говорять, що їх функція обмежується станом безпеки станції.

Це вже не дивує, зважаючи, що ця організація перебуває під великим впливом Росії. По-перше, лише в секретаріаті МАГАТЕ працює понад 100 співробітників - громадян країни-агресора. Один із заступників, який очолює найважливіший з департаментів безпеки, також є росіянином. Тому від питання: "Хто і чим стріляв?" вони будуть ухилятися по максимуму.

По-друге, ми вже бачили, як генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі приїжджав на ЗАЕС і обнімався там з терористами, які захопили станцію. Потім зустрічався з очільником росії Володимиром Путіним…

Відео дня

Лише Радою керуючих МАГАТЕ було зроблено три офіційні заяви з приводу ситуації на ЗАЕС, в яких йшлося, що головна проблема станції – захоплення її російськими окупаційними військами, яких треба терміново виводити звідти й передавати ЗАЕС під контроль України. Проте ці заяви були повністю проігноровані.

Повертаючись до теми з обстрілом атомної електростанції 7 квітня, наскільки відомо з інформації МАГАТЕ, це не спричинило критичних руйнувань

І це ще раз підтверджує, що історія з цією "атакою" - російська заготовка. Намагання вкотре продемонструвати "агресивність" України, яка нібито обстрілює свої власні АЕС.

Влучання БПЛА в захисну оболонку одного з реакторів Запорізької атомної електростанції виглядає як очевидна провокація російських спецслужб. Так звана операція під чужим прапором. Адже саме такі дії – одна з улюблених тем росіян: обстріляти реактори і звинуватити в цьому Україну – ми це вже бачили. Типова ФСБшна гра.

Навіщо росія знову підіймає цю тему зараз?

По-перше, задля створення зайвої напруги, підвищення її градусу. Це – основна задача "операції", а не руйнація якогось блоку АЕС.

Зверніть увагу: завжди, коли наближається якась вирішальна фаза у війні, росія вмикає "фактор ЗАЕС". Торік, під час українського контрнаступу, окупанти постійно проводили такі провокації – обстрілювали лінії електропередач, щоб не було живлення станції. Таки чином світове суспільство постійно тримали в напрузі – мовляв, ось-ось може статись аварія. Так само зараз – коли ситуація на фронті напружена, росіяни починають задіювати цей фактор.

По-друге, нещодавно відбулося надходження доказів воєнних злочинів росії, зокрема, доповідь про катування персоналу ЗАЕС від Truth Hounds, до Комітету з катувань ООН. Також багато обговорюються російські удари балістичними ракетами по ДніпроГЕС, прицільні обстріли саме житлових кварталів Харкова, Одеси, бо це – геноцидні дії… І росії зараз конче потрібно відвернути світову увагу від цих питань.

У рф вважають, що провокацією на ЗАЕС вони зможуть відволікти світ від своїх злодіянь і почати обговорення теми: "Хто ж це підірвав атомну станцію? Хто ж це її дронами атакував?". І мова не про пошук відповідей, мова про те, щоб всі почали дискутувати це питання: може, це зробила одна сторона, а може – інша.

На жаль, у світі дуже багато дурнів, які можуть на це купитися, почати сумніватися і продукувати меседжі, чи не Україна це справді зробила…

При цьому, варто розуміти, що задля досягнення такого ефекту росіяни запустять відповідну кампанію по всьому світу. Гроші на це у них є. І така практика для них не нова. Згадайте, як відбулося звинувачення України в теракті під Москвою в концертному залі  Crocus City Hall.

По-третє, все це відбувається саме під час активної фази слухань в Конгресі США щодо виділення коштів для України. Тобто, головна мета провокації очевидна – звинуватити Україну і в цьому теракті та спонукати наших партнерів не надавати нам зброю у цей вирішальний момент. Росії конче потрібно дискредитувати Україну, наше військово-політичне керівництво, ізолювати нас від міжнародної спільноти, щоб Україна не отримувала відповідної допомоги від західних країн. Але чи вдасться це росіянам? Залежатиме від інтелектуальних і моральних якостей американських конгресменів та сенаторів.

І ще один момент. Така сама "лінія" чітко проглядається після теракту в "Крокусі". Тобто, обстріл ЗАЕС – це другий потужний акт. І, на жаль, треба очікувати на інші. Адже це – продовження тієї лінії звинувачень України з боку рф у різноманітних гучних терактах. Повторюсь – це типова ФСБшна гра.

Вражає, що до цього часу міжнародна спільнота цю гру не розкусила і не поставила росію на місце.

Що стосується дій України в цій ситуації: мають бути чіткі заяви про обстріл ЗАЕС саме росією, чіткі заяви про мету, яку переслідує ворог. Бо, на жаль, досі не до всіх доходить, чому такі провокації – справа рук росії та чому вона взагалі їх чинить. Дехто досі грає якусь свою незрозумілу гру і сумнівається (або робить вигляд, що сумнівається), що рф на таке здатна.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова