У вересні було встановлено абсолютний рекорд із застосування дронів Shahed - 136 окупантами / фото ua.depositphotos.com

У вересні було встановлено абсолютний рекорд із застосування дронів Shahed-136 російськими окупантами - з урахуванням запущених вночі 30 безпілотників їх загальна кількість склала 521.

Як зазначає військовий оглядач Олександр Коваленко, раніше рекорд був відзначений у травні 2023 року, коли росіяни застосували 413 дронів-камікадзе. Потім було падіння інтенсивності нальотів до 197 в червні, 246 - в липні, 167 - в серпні.

У той же час Коваленко не впевнений, що таке зростання є наслідком запуску виробництва Shahed-136 в Росії. Як зазначає експерт, за перше півріччя 2023 року росіяни на своїх потужностях планували видати дослідну партію дронів-камікадзе в 100 одиниць, але так і не змогли цього зробити.

Відео дня

"Терміни поставок були зірвані, оскільки гостра залежність виробництва від поставок контрабандних запчастин збереглася, і ні на який замкнутий цикл з нуля Росія в найближчій перспективі не вийде, в питаннях виробництва Shahed-136, зберігаючи залежність від Ірану", - зазначає він.

Водночас Іран цілком міг наростити виробництво цих дронів. Але, як зазначає Коваленко, тут теж є деякі нюанси.

"Коли Росія звернулася до Ірану за поставками Shahed-136, виробничі потужності, що представляли собою виключно ручну, а не автоматизовану збірку, дозволяли в місяць збирати до 50 Shahed-136. До кінця 2022 року Іран зміг наростити виробництво до 100 Shahed-136 на місяць. Не виключено, що станом на травень цей показник досягав 150-200", - пише він.

При цьому в лютому, березні і квітні інтенсивність ударів була нижче 100 на місяць, тобто вже на той момент у росіян була можливість накопичувати БК.

І, як зазначає експерт, саме з цієї причини вересневий наліт міг стати рекордним, як результат задіяння накопиченого БК. 

Росія цілиться по півдню України

При цьому велика частина всіх ударів припадала у вересні по Одеській області, Дунайській портовій інфраструктурі і зернових хабах. 

"Це зайвий раз піднімає питання про надання нашими партнерами більшої кількості засобів ППО, як гарматного, так і зенітно-ракетного типу, для протидії Shahed-136. Оскільки кожна тисяча тонн згорілого зерна в порту Рені або Ізмаїла - це голодне плем'я аборигенів десь в регіоні Сахеля і тисяча, на добу, нових "громадян" ЄС",-підсумовує експерт.

Сьогодні РФ знову атакувала Україну "Шахедами"

Окупанти атакували Україну ударними БпЛА типу "Shahed-131/136", всього були зафіксовані пуски близько 30 ударних дронів, з них вдалося знищити 16.

Як розповів речник Української добровольчої армії" Південь " Сергій Братчук, під час сьогоднішньої нічної атаки окупанти активно використовували фальш-цілі, щоб виснажувати і вишукувати проміжки в українській системі протиповітряної оборони.

В результаті атаки сталося попадання по складах із зерном в Умані Черкаської області, виникла масштабна пожежа.

Вас також можуть зацікавити новини: