Що означає Хрест на техніці ЗСУ / колаж ТСН

У вересні 2022 року в Інтернеті з'явилися фото і відео техніки ЗСУ із зображенням білого хреста. А депутати і звичайні українці ставлять хрести на аватарках в соцмережах або використовують їх в нікнеймах. Навіть контрнаступ ЗСУ називають "українським хрестовим походом".

Значення цього символу пояснили ТСН. Виявилося, що рівнокінцевий хрест - це дуже древній символ, який здавна використовують в боях. Називається він "знамення перемоги".

Що означає хрест на українській техніці - історія символу

Рівнокінцевий хрест вперше з'явився в 300-их роках під час правління імператора Костянтина. Легенда свідчить, що тоді ще язичникові Костянтину з'явився божественний образ перед битвою і порадив нанести малюнок хреста на щит. Костянтин зробив так і переміг ворога.

Відео дня

Після цього імператор дозволив християнство в Римській імперії і позначив рівнокінцевий хрест як символ перемоги християнства над язичництвом.

У нашій історії цей символ використовували часто. Рівнокінцевий хрест зображували на бойових прапорах козаків і на прапорі гетьмана Богдана Хмельницького. Знаходили його також на гербах і козацьких печатках.

Білий хрест як символ / фото Wikipedia

Пізніше хрест використовувала армія УНР, яка билася з більшовиками. Рівнокінцевий хрест вручали учасникам походу.

Зараз хрести зображують на багатьох українських медалях, гербах, прапорах та емблемах. Наприклад, емблему ЗСУ прикрашає Червоний Хрест, а білий хрест зображений на гербі Вінницької області.

Вас також можуть зацікавити новини: