Бої за Авдіївку: експерт пояснив роль міста у майбутньому звільненні Донецька

Водночас він зауважив, що для росіян захоплення Авдіївки матиме не більше ніж символічне значення.

Авдіївка Донецької області є зручним трампліном для проведення різного роду дій зі звільнення тимчасово окупованого Донецька. Проте найближчим часом про таку операцію мови не буде, зауважив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. 

Як зазначив експерт в ефірі телеканалу FREEДОМ, наразі це місто не має тактичного значення, а для росіян його окупація матиме винятково символічне значення. 

"Говорити про тактичне значення Авдіївки для російських окупантів можна було б у тому випадку, якби справді була загроза для них наступальній операції Сил оборони України в напрямку Донецька. Якщо розглядати такий варіант, то так. Адже Авдіївка – це досить зручний трамплін, дуже ефективний трамплін для здійснення таких дій зі звільнення Донецька. Це правда. З іншого боку, ми прекрасно розуміємо, і російське командування теж прекрасно розуміє, що про жодну поки що операцію зі звільнення Донецька не йдеться і йти не буде щонайменше до 2024 року, а можливо, і навіть 2025-го. Тобто для них як такої загрози з боку міста, хіба що тільки це можливість завдання ударів артилерією в районі Донецька по тих локаціях, які розташовані поблизу. Тому тактичного значення зараз немає", – пояснив він. 

Водночас росіяни намагаються виправдати штурми Авдіївки тим, що окупація міста нібито дозволить їм вийти на Дніпро. Проте експерт зауважив, що від Авдіївки до Дніпра, якщо дивитися через Покровське, – майже 200 кілометрів. 

"Від Донецька до Авдіївки в середньому 5 км, які вони йшли від 2014 року, тобто майже 9 років. Можна собі уявити, як таке пояснення корелюється взагалі з їхніми можливостями проведення такої наступальної операції на Дніпро. Але загалом це політичний хід, який покликаний продемонструвати те, що російська армія може наступати і може захоплювати. Якими силами і ресурсами – це вже інше питання", – наголосив Коваленко. 

Війна в Україні: актуальні новини

25 жовтня російські окупанти вчергове атакували Україну дронами. Вибухи пролунали і поблизу Хмельницької АЕС. У містах Нетішин та Славутич були руйнування. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, коментуючи атаку, наголосив, що цей інцидент показав нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме до завершення війни. 

Крім того, росіяни не припиняють обстрілів прифронтових населених пунктів. Ввечері окупанти вдарили по Бериславу Херсонської області. Внаслідок удару загинув 13-річний хлопець. 

Вас також можуть зацікавити новини: