Експерти МАГАТЕ заявили, що пролунали два гучні вибухи / фото УНІАН

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прокоментував вибухи поблизу Хмельницької атомної електростанції 25 жовтня.

Про це повідомила прес-служба МАГАТЕ. "Цей інцидент ще раз підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме, поки триватиме ця трагічна війна. Той факт, що численні вікна на місці були вибиті, показує, наскільки це було близько. Наступного разу нам може не так пощастити", – сказав Гроссі. 

Він наголосив, що удару по атомній електростанції слід уникати будь-якою ціною.

Відео дня

За його словами, експерти МАГАТЕ заявили, що пролунали два гучні вибухи. Згодом їм повідомили, що два безпілотники були збиті на відстані приблизно 5 та 20 км від об'єкту.

Гендиректор МАГАТЕ сказав, що прямого впливу дронів на майданчик станції не було, і вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або її підключення до електромережі. Проте ударна хвиля пошкодила вікна кількох будівель на майданчику, у тому числі проходу до корпусів реактора, допоміжного корпусу, корпусу спеціального обладнання, навчального центру та інших об’єктів. Станції сейсмічного моніторингу, встановлені в районі ХАЕС, також зафіксували сейсмічні наслідки вибухів. Точний розмір збитків наразі оцінюється командою МАГАТЕ.

Атака на Хмельницьку АЕС

У ніч на 25 жовтня Росія атакувала Хмельницьку область дронами-камікадзе типу Shahed-136/131. Атаки зазнали об'єкти неподалік від Хмельницької атомної станції. 

Руйнування були в місті Нетішин, в якому проживають спеціалісти-атомники, які працюють на АЕС. Місто розташоване поруч з ядерним об’єктом. Також ушкоджень зазнало і сусіднє місто Славута. Експерти з ядерної енергетики кажуть про "безвідповідальність Росії", яка наносить удари безпілотниками з вибухівкою поблизу АЕС. Ймовірно, Москва взяла на озброєння минулорічну тактику ударів по енергетичній системі України, щоб для українців в опалювальний сезон, як і минулоріч, були проблеми зі світлом та теплом.

Президент Володимир Зеленський заявив, що найбільш вірогідно, що мішенню для ворожих дронів була Хмельницька атомна станція. Він наголосив, що цей удар у напрямку АЕС – чергове нагадування для всіх наших партнерів, наскільки важливо посилювати українську ППО й наскільки небезпечно, коли Росія може обходити світові санкції.

Хмельницька АЕС - наймолодша атомна станція України. Вона має лише два реактори ВВЕР-1000. Перший збудований в 1987 році, а другий енергоблок був введений в дії вже за незалежної України – в 2004 році.

Вас також можуть зацікавити новини: