РФ стягує ТОС "Сонцепік" до Бахмута / фото Міноборони РФ

Ситуація в Бахмуті Донецької області залишається критичною. Росіяни змінюють тактику й стягують туди важкі вогнеметні системи ТОС "Сонцепік".

Про це заявив військовий експерт Олег Жданов, зазначивши, що навколо Бахмута зібрана еліта російських військ на сьогоднішній день.

"Бої тривають в основному за центр міста. Противник намагається прорватися до залізниці. Бої йдуть вже на підступах. Також ситуація ускладнюється ще тим, що противник кидає все нові й нові, більш свіжі сили на захоплення Бахмута. Там два парашутно-десантні полки 106 повітряно-десантної дивізії, 51-а окрема мотострілецька, і туди підтягуються частини 98-ї ВДД. Там зібрана еліта російських військ на сьогоднішній день. Туди підтягнута артилерія. Зараз є інформація, що противник стягує туди важкі вогнеметні системи "Сонцепік", - розповів Жданов.

Відео дня

За його словами, російські війська біля Бахмута повернулися до застосування тактики "вогневого валу":

"Тактики випаленої землі. У комплексі працює авіація і артилерія. Артилерія застосовує у тому числі і важкі вогнеметні системи, щоб вибити наші війська з позицій. І ось саме цими моментами ускладнюється ситуація в Бахмуті".

Бої за Бахмут - РФ перекинула "Сонцепік"

Як писав УНІАН, Інститут вивчення війни (ISW) днями повідомив про те, що росіяни могли перекинути на Бахмутський напрямок вогневу систему "Сонцепік".

Аналітики при цьому послалися на геолокаційні відео на зазначеній ділянці фронту.

В ISW припустили, що наявність "Сонцепіка" біля Бахмута може свідчити про перебування там десантників.

Як заявив речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий, застосування цієї системи у боях за Бахмут ще не верифіковано Збройними силами.