Військова "Куба Лібре" розповіла про особистий досвід труднощів в армії / фото скріншот

Військова з позивним "Куба Лібре" розповіла, як здолала міф, що жінка в армії - слабка ланка, спроможна лише на паперову роботу.

У складі Збройних сил, у цивільному житті дизайнер, а серед оборонців України - військовий парамедик, зіткнулася з труднощами ще у 2014 році. Тоді вона була старшим бойовим медиком роти, сили якого недооцінювало вище керівництво, пригадала військова hromadske.

"Я пояснювала, що я профі у плані евакуації, а на мене хотіли повісити тільки папірці", - вказала парамедик.

Відео дня

Згодом вона отримала підвищення до рівня батальйону. І тоді її стали цінувати за фахом, не виходячи з критерію, що вона жінка: довірили керувати евакуацією, а також займатися питаннями навчання та постачання.

Попередній командир з таким підходом не погоджувався, кажучи, що вона як парамедик не має нікуди виїжджати. "Це дуже дивна позиція, як на мене", - вказала "Куба Лібре".

За словами військової, наразі вона вільно почувається в армії та немає проблем у спілкуванні з чоловіками. Ймовірно, такій зміні слід завдячувати набутому досвіду. Тепер парамедик вільно приходить та показує, що вміє. Хоча не всім жінкам в армії це зараз легко, підкреслює "Куба Лібре". 

Буде складніше тим, хто лише починає свій шлях як жінка-військова. Її головна порада для українок, приходити в армію вже підготовленими.

Безперечно, армія України потребує людей і радо прийме до свого складу всіх, хто захоче боронити державу, але ліпше приходити до ЗСУ з додатковим багажем знань, підкреслює парамедик. 

"Якщо ти приходиш і говориш, що вмієш професійно користуватися дронами або маєш міжнародні сертифікати TCCC, - це інша історія", - вважає "Куба Лібре".

Військова висловилася про мобілізацію жінок

Наразі в українському суспільстві наріжним питанням є мобілізація. Президент Зеленський у грудні 2023 року підкреслював, що не підпише законопроект з відповідною нормою, однак військові та експерти активно висловлюють свою думку про те, чи потрібен офіційний дозвіл на мобілізацію жінок в Україні.

Так, військова "Куба Лібре" вважає, що це потрібно країні. За її словами, слід змінювати систему мобілізації та створювати підґрунтя, щоб в майбутньому жінки мали право мобілізуватися, як і чоловіки.

Вас також можуть зацікавити новини: