ISW спрогнозував, як підрив ГЕС вплине на український контрнаступ

Ймовірною метою росіян був якраз зрив деяких планів українського Генштабу.

Метою підриву Каховської ГЕС було прагнення росіян не допустити висадки українських сил на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Однак це жодним чином не вплине на ситуацію в районі основних боїв, вважає американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Росія може використовувати повінь, щоб розширити річку Дніпро і ускладнити українські спроби контрнаступу через і без того складний водний об'єкт. Російські джерела висловили сильну і недвозначну стурбованість можливістю того, що Україна готується перейти річку і контратакувати на східному березі Херсонської області", – кажуть аналітики.

При цьому вони констатують, що повінь, ймовірно, змила українські позиції на островах в дельті Дніпра, змусивши українських бійців евакуюватися під вогнем російської артилерії. Однак на ситуацію в цілому це мало впливає.

"Райони театру воєнних дій, які постраждали від повені (в радіусі 120 км між новою Каховкою і Кізомисом), географічно дуже віддалені від прифронтових районів, де ISW спостерігала недавні бойові дії в останні кілька днів. Затоплення нижнього Дніпра навряд чи матиме якийсь вплив на райони, в яких останнім часом відбувалися активні бойові дії", – вважають аналітики.

Ситуація на фронті - останні новини

У ранковому зведенні з фронту український Генштаб натякнув, що ЗСУ значно просунулися на південь від Бахмута. Зокрема повідомляється, що противник намагався наступати на село Кліщіївка, яке окуповане росіянами ще з січня. Принаймні було окуповано до недавніх пір.

Крім того, як повідомляє ISW, українські сили мають тактичні успіхи в Запорізькій області на захід від Вугледара – в районі Великої Новосілки. Про бої в цій місцевості повідомляють і російські пропагандисти. Щоправда український Генштаб цю інформацію поки не підтверджує.

Вас також можуть зацікавити новини: