ЗСУ дедалі краще справляються з атаками ворога / фото УНІАН

З кожним днем війни Україна як може наближає перемогу. За останні тижні спостерігаємо, як успішно й ефективно українські сили оборони завдають ударів по складах і командних центрах російських військ. Це відбувається на Сході та Півдні України.

Як розповів в ефірі проекту FreeДом керівник Центру військово-політичних досліджень Олександр Мусієнко, ми бачимо, як дедалі активніше з кожною поставкою західного озброєння працює українська артилерія. 

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що війна може бути завершена за трьома сценаріями. Перший сценарій буде приблизно такий же, як "добра воля" росіян, яка була ними оголошена, коли вони втекли з Київської та Чернігівської області та острова Зміїний. Спочатку Україна вийде на позиції, визначені до 24 лютого 2022 року. А далі почне переговори про статус окупованих раніше територій Донецької та Луганської областей, і Криму. Але говорити з Росією Україна буде тільки спільно з міжнародними партнерами, "Мінська-3" точно не буде.

Другий сценарій - українські захисники будуть поступово перемелювати війська російських окупантів. Тому що це насправді війна ресурсу на ресурс. У них більше людей, територій, танків, літаків і так далі. Але все несучасне. Цей шлях не настільки швидкий - так війна, за словами Резнікова, може завершитися до кінця поточного року, а може й охопити початок наступного.

Третій сценарій  -більш драматичний для Російської Федерації. Це розвал Росії, це парад суверенітетів на кілька різних суб'єктів.

Військовий експерт Олександр Мусієнко впевнений: головне - досягати поставлених цілей, не робити гучних заяв і нікуди не поспішати. 

В одному всі сходяться одноголосно - для якнайшвидшого закінчення бойових дій Україні дійсно потрібно озброєння.

"Україна наполягає на тому, що їй необхідно більше серйозного важкого західного озброєння. Йдеться у першу чергу про артилерію реактивної системи залпового вогню, зокрема HIMARS", — зазначає Петро Олещук.

"Я думаю, що найближчим часом ми побачимо поставку Україні більш далекобійних систем. Я маю на увазі ракети для систем HIMARS, які здатні завдавати ударів на відстань до 150 км. Також я розраховую на те, що США в рамках ленд-лізу ухвалять дуже важливе рішення про постачання Україні штурмової та тактичної авіації. Також важливо накопичити певну кількість дронів-камікадзе, розвідувальних безпілотників", - говорить Олександр Мусієнко.

Також Україна розраховує і на посилення санкцій стосовно Росії. Якщо санкції будуть досить ефективні в цьому напрямку, то, звичайно, військовий потенціал Росії продовжить зменшуватися, і це створить умови для того, щоб Україна зрештою вигнала загарбників зі своєї території.

Раніше президент України Володимир Зеленський розповів, за яких умов до кінця року можна буде завершити "військову частину" війни.

Вас також можуть зацікавити новини: