Легендарна Чорнобаївка сьогодні: який вигляд має відомий аеродром (відео)

Після 8 місяців окупації сюди нарешті заїжджають наші сапери, роботи для них тут чимало.

Цьому аеродрому неподалік Херсона присвячений не один мем і навіть написана пісня. Українські війська постійно заважали планам окупантам перетворити летовище у Чорнобаївці на власну військову базу і раз за разом нищили російську техніку і склади.

Кореспонденти ТСН показали, який вигляд сьогодні має деокупована Чорнобаївка. Тут купи сміття, покинута російська форма та покручене вибухами залізяччя.

Аеродром під час окупації росіяни намагалися зробити базою, до того ж, звідси - пряма дорога до Миколаєва. Аби зламати плани загарбника, починаючи з березня, раз за разом наші військові взялися накривати окупантів авіацією та артилерією, коригуючи вогонь "Байрактарами". Подекуди тут - суцільні згарища. 

Та росіяни раз за разом підвозили у Чорнобаївку техніку та особовий склад. А ЗСУ розносили їхні позиції тут. Так було понад 20 разів. Солдатів РФ не жаліли, судячи з написів на залишених коробках та з документів, тут встигла побувати не одна російська військова частина. Не шкодували і генералів: відомо, тут загинув командувач армії РФ Андрій Мордвічев та командувач 49-ої загальновійськової армії Росії Яків Резанцев. 

На летовищі горіли гвинтокрили, броньовані машини, гусенична техніка, вантажівки та бензовози. Що не згоріло, підбито. Після 8 місяців окупації сюди нарешті заїжджають наші сапери, роботи для них тут чимало.

Довкола - міни, злітно-посадкова смуга побита й всіяна залізяччям. Не встояв і сам термінал, там немає ні вікон, ні стін, ані стелі. Руїни охороняють військові, вони розповідають, що з аеропорту "Херсон" росіяни винесли все обладнання. На стінах окупанти позалишали "послання" для ЗСУ, а українці вже намалювали поруч портрет Залужного.

Чорнобаївка: у чому феномен цього населеного пункту

Російські окупанти використовували військовий аеродром у районі населеного пункту Чорнобаївка як командний пункт і місце збору літаків і вертольотів. Він десятки разів ставав мішенню для українських військових.

Вперше на цьому аеродромі позиції загарбників розгромили ще 27 лютого. Та противник знову і знову розміщував там свою техніку.

Після визволення правобережжя Херсонської області Чорнобаївка повернулася під контроль українських сил.

Вас також можуть зацікавити новини: