Форма для жінок-військовослужбовиць / скріншот

У ЗСУ служить більше жінок, ніж у НАТО, але окремого військового одягу українські захисниці так і не мають. Міноборони спільно з волонтерами розробляє його і працює над упровадженням літнього польового однострою та спідньої білизни для військовослужбовиць.

В ефірі 1+1 керівниця виробничої частини соціальної ініціативи ArmWomenNow Євгенія Велика та офіцерка 241-ї бригади Ольга Бігарь, відома як "Відьма" висловили сподівання, що вже найближчим часом завершиться впровадження жіночої військової форми.

Євгенія Велика заявила, що комплект жіночої військової білизни складається з топу та двох пар трусиків, їх шили з врахуванням відгуків жінок-військовослужбовиць.

Білизна для жінок-військовослужбовиць / скріншот

Говорячи про жіночу форму, "Відьма" зазначила, що тут йдеться не про красу й жіночність, а про комфорт. "В умовах бойових дій ми носимо на собі велику вагу, бронежилет, й ця форма має бути настільки комфортною, щоб ми могли успішно виконувати свої бойові завдання", - наголошує Бігарь. 

Тканина жіночої форми не рветься легко, вона вогнетривка, не плавиться, не парить. Саме ця тканина - це те, що вже затверджено ЗСУ для чоловіків. 

Цю форму вже рік передають жінкам на передову безкоштовно, їх відправили вже 4 тис. Випускають такий новий комплект форми й для вагітних жінок-військовослужбовиць.

Що входить у комплект військової форми для жінки (залежно від сезону змінюється):

  • спідня білизна;
  • термобілизна (демісезонна або зимова);
  • КЛП (костюм літній польовий);
  • убакс (тактична сорочка) або поло;
  • костюм літній польовий;
  • утеплені куртки (2 шт);
  • зимові теплі штани;
  • бушлати.

Уніфікована жіноча військова форма

Минулого року повідомлялося,  що в українській армії зʼявиться уніфікована жіноча військова форма. Її розробкою займаються дві ініціативні групи волонтерів.

Ідея виникла після численних запитів від жінок, які зараз воюють на передовій. Чоловічі розміри й фасони одягу не відповідають жіночим. Так, штани можуть добре сидіти у стегнах, але будуть завеликі у талії, у кітелів - задовгі рукави, плече спускається майже до ліктя. 

Вас також можуть зацікавити новини: