"Досягнемо цілей" без переговорів: в ISW розкрили, сенс заяв Путіна на "прямій лінії"

Аналітики зазначили, що кожна із заяв диктатора мала подвійний сенс.

Російський диктатор Володимир Путін використав "пряму лінію" для того, щоб обговорити свої цілі в Україні, конкретні оперативно-тактичні ситуації на фронті та конкретні занепокоєння російських військовослужбовців і добровольців у набагато більш публічний і тривалий спосіб, ніж у своїх попередніх заявах про війну з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Як йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), готовність Путіна присвятити значну частину виступу війні в Україні свідчить про зростання його впевненості в тому, що він може звертатися до російської громадськості з цього питання. Крім того, це, у свою чергу, може свідчити про його впевненість у перспективах Росії в Україні після відносно успішних російських оборонних операцій у західній частині Запорізької області та відчутних коливань у підтримці України з боку Заходу.

"Багато заяв Путіна від 14 грудня схожі на шаблонні заяви про російську війну в Україні, які він зробив, наприклад, під час виступу на засіданні колегії Міністерства оборони Росії майже рік тому", – зазначають аналітики.

Також в ISW зауважили, що Путін не описав, які саме зміни в українських Збройних силах становитимуть "демілітаризацію", "хоча мета Росії майже напевно полягає в тому, щоб позбавити Україну засобів для самозахисту і дозволити Росії нав'язувати Україні свою волю силою, коли Кремль цього забажає".

Заклики Путіна до "нейтралітету" є вимогами до України внести зміни до Конституції, яка наразі зобов'язує Україну прагнути до членства в НАТО, і взяти на себе зобов'язання не вступати до НАТО або ЄС. Вони є частиною довшого переліку ширших російських цілей за межами України, які включають постійний мораторій на розширення НАТО, заборону на розміщення західних ударних озброєнь поблизу Росії, а також фактичне повернення сил НАТО до рівня 1997 року.

Під час "прямої лінії" Путін вчергове видав, що переговори з Україною його не цікавлять, а мир буде лише тоді, коли Росія досягне своїх максималістських цілей.

В ISW констатували, що максималістські цілі Путіна рівнозначні повній капітуляції України і Заходу, що не відповідає інтересам України і Заходу.

Також Путін заявив, що угруповання російських військ в Україні є набагато більшим, ніж визнають навіть російські офіційні особи. Ймовірно, диктаттор таким чином намагається зняти постійні побоювання Росії щодо нової хвилі мобілізації та деморалізувати Захід і Україну.

Виступ Путіна на "прямій лінії"

Як писав УНІАН, сьогодні Володимир Путін взяв участь у так званій "прямій лінії з народом" – пропагандистському заході, де пересічні росіяни ставлять йому запитання, а він відповідає. Серед іншого Путін запевнив, що його цілі у війні проти України аж ніяк не змінилися – "денацифікація" та "демілітаризація".

Також Путін похизувався, що за рік зміг завербувати на війну 486 тисяч росіян, і що зараз на фронті перебуває близько 617 тисяч. Однак неважко підрахувати, що із додаванням мобілізованих та початкової кількості російських військ виходить, що з фронту "зникли" близько 300 тисяч солдатів. Тобто фактично Путін проговорився про масштаб російських втрат.

Вас також можуть зацікавити новини: