Боєздатних БРК "Бал" у РФ близько 40 одиниць / фото sfw.so

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що поява біля кордонів з Україною російського берегового ракетного комплексу "Бал" його не дивує.

"Це було очікувано, оскільки Росія не може наростити виробництво оперативно-тактичних ракет, в необхідному їй обсязі. Ось і компенсують хоч чимось. У 2022 через дефіцит ракет 9М723 і 9М728 ОТРК "Іскандер" Росія стала застосовувати ЗРК С-300, переналаштований на нанесення ударів по поверхні. Ось тільки у С-300 при ударах по поверхні кульгає як дальність, так і точність, а тому годяться вони більше для терору", - написав він.

Експерт зазначив, що використання протикорабельних комплексів по території України не рідкість.

"У 2022 по Одесі та області росіяни регулярно наносили удари за допомогою БРК "Бастіон", ракетами П-800 "Онікс". Тепер же, схоже, справа дійшла і до БРК "Бал". Тут важливо розуміти, що ракети Х-35 і Х-35У, які використовує БРК "Бал" виробляються успішніше тих же 9М723. Більше 100 од. на рік. Тобто, як компенсація, з відносною точністю і певною дальністю, вони куди краще ніж С-300. З іншого боку, самих боєздатних БРК "Бал" у РФ близько 40 одиниць", - вважає Коваленко.

Він запропонував влаштувати полювання за БРК "Бал", які через меншу дальність польоту ракет, в більш доступному, а значить вразливому становищі, ніж ОТРК "Іскандер".

"Удар на попередження краще ніж очікування першого удару від ворога", - додав експерт.

Розміщення біля північних кордонів України ракетного комплексу "Бал"

Російська Федерація перемістила в Брянську область біля північних кордонів України ракетний комплекс "Бал" для ураження об'єктів у 7 північних та центральних областях України.

"У зв'язку з цим, зростає загроза нанесення ударів противником ракетами типу Х35, дальність стрільби якої дозволяє вражати об'єкти на території Житомирської, Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей", - сказав бригадний генерал Олексій Громов.

Вас також можуть зацікавити новини: