Рябцев пояснив, у чому логіка Росії бити саме по ДніпроГЕС / Колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот

Вчорашній масований ракетний обстріл об’єктів енергетичної інфраструктури є відповіддю росіян на успішні українські атаки по російських нафтопереробних заводах.

Таку думку висловив експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев в ефірі телемарафону. За його словами, у діях Москви немає логіки - це скоріше "істерика" політичного керівництва.

"Логіки немає, це скоріше істерична реакція військово-політичного керівництва РФ на успішні атаки по НПЗ в багатьох районах Росії, які суттєво вплинули на баланс нафтопродуктів в європейській частині РФ. Тобто дочекалися, поки Путіна оголосять президентом вчергове, зібрали все, що в них було, і широким "віялом" розкинули по Україні", - сказав він. 

Рябцев додав, що, на жаль, атака спричинила великі втрати насамперед серед цивільного населення, а також ураження великої кількості об’єктів, які не мали жодного стосунку ані до воєнної сфери, ані до об’єктів критичної інфраструктури.

За його словами, в переліку атакованих об’єктів були всі ті самі ТЕС ДТЕК, та станції "Укренерго", які атакували і раніше. Єдиним об’єктом, обстріляним вперше, стала ДніпроГЕС, де є достатньо серйозні пошкодження.

"Їхній обсяг зараз визначають спеціалісти. Скоріш за все, роботу станції вдасться відновити, але з обмеженою кількістю виробництва електроенергії", - зазначив експерт. 

Рябцев повідомив, що енергопостачання вже відновлено майже в усіх регіонах, певні обмеження залишаються лише на Одещині, але вони незначні. 

"Найбільша проблема це Харків - саме місто, не область. Там найбільші пошкодження, які не дозволяють зараз заживити усіх споживачів. Тому за станом на сьогодні маємо лише проблеми з відновлення енергопостачання саме у Харкові. У всіх інші пошкоджених об’єктах  було використано інші схеми, аби живити споживачів, і зараз немає графіків стабілізаційних відключень по Україні", - сказав експерт.

Ракетна атака РФ 22 березня

Учора, 22 березня, Росія атакувала Україну понад 150 ракетами та "шахедами". Основної ціллю ударів були об’єкти енергетики, зокрема, ДніпроГЕС. Обстріл спричинив знеструмлення у низці областей.

Найскладніша ситуація була у Харкові, де ракетна атака стала найпотужнішою з початку повномасштабної війни. Місто було повністю знеструмлене, внаслідок чого не працює водо-та теплопостачання, зупинився електротранспорт.

Інститут вивчення війни у своєму звіті зазначив, що російські окупанти завдають ударів по енергетичних об'єктах України, аби підірвати її оборонно-промисловий потенціал. Крім того, ворог намагається використати дефіцит систем ППО для того, щоб зруйнувати енергетичну систему України.

Вас також можуть зацікавити новини: