Після взяття високи росіянам буде важко вести контратакуючі дії та навіть оборону / фото wikimedia.org

Звільнення Силами оборони села Роботине у Запорізькій області відкриває вихід на другу лінію оборони ворога і можливість просування до села Ільченкове, біля якого є панівна висота. Про це сказав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в телемарафоні.

"Звільнивши Роботине ми виходимо на перший рубіж другої лінії оборони і маємо можливість вже по трасі 04-08 просуватися в напрямку по лівому флангу до Новопрокопівки, а по правому флангу – вбивати клин між Роботине та Копані і просуватися до Ільченкове", - зазначив він.

За його словами, тут дуже важливо отримати успіх в Ільченкове, оскільки біля цього села у Токмацькій громаді Пологівського району Запорізької області знаходиться остання "в цій локації панівна висота, яка дозволить більш ефективно використовувати засоби ураження в радіусі їх дії". За його словами, після взяття високи росіянам буде важко вести контратакуючі дії та навіть оборону.

Відео дня

Коваленко розповів, що друга лінія оборони ворога на цьому напрямку відрізняється від першої глибиною – від 10 до 15 кілометрів, але при цьому вона менш замінована. При цьому зазначив, що там проблема в концентрації механізованої складової, тобто танків, броньованої техніки. Експерт зазначає, що окупанти відводять артилерію до третьої лінії оборони з тим, щоб наша контрбатарейна боротьба була б не настільки ефективною, тобто окупанти створюють такий собі буфер безпеки.

"Але з врахуванням точності та дальності ураження нашої артилерії це для них буде як мертвому припарка", - наголосив Коваленко.

Він зазначив, що ворогу доводиться на цей напрямок перетягувати війська з лівобережної Херсонщини, а також частково підрозділи з Луганської області. За його словами, це призводить до зменшення сил та засобів ворога по Лимано – Куп’янській вісі.

"На цьому напрямку вони не досягли навіть якогось тактичного успіху. Наступ на Лиман, який розпочався з кінця червня захлинувся. Наступальні дії в напрямку Борової агалогічні. До Куп’янська вони також не змогли просунутися і навіть змушені були робити фейки про захоплення тих чи інших сіл", - зазначив Коваленко.

Ситуація біля Роботиного - деталі

Кілька днів тому бійці 47-ї бригади Збройних сил України заявили, що звільнили село Роботине у Запорізькій області. Таким чином відбулося ЗСУ до другої лінії оборони ворога в районі Роботиного.

Інститут вивчення війни проаналізували стан російської оборони на півдні. Відзначається, що ЗСУ зараз знаходяться в межах досяжності наступної серії російських оборонних позицій, яка, судячи з усього, складається з відносно більш безперервного комплексу протитанкових ровів і протитанкових загороджень "зуби дракона", за якими розташовані російські бойові позиції, аналогічні попереднім.

Вас також можуть зацікавити новини: