Основна роль винищувачів F-16 в Україні полягатиме у підсиленні ППО / фото ua.depositphotos.com

Літаки F-16, про передачу яких офіційно оголосили Данія та Нідерланди, будуть основним інструментом підтримки протиповітряної оборони України, а не прискорення контрнаступальних дій. 

Як розповів військовий експерт Defence Express Іван Киричевський в ефірі телемарафону, наше військове командування офіційно називало цифру у 200 західних бойових літаків, які потрібні Україні, а умовні понад 40 літаків, які нам пообіцяли, допоможуть перекрити один із напрямків - Куп’янський, Лиманський, Бахмутський або Південь.

"З іншої сторони, можливо, і не варто сподіватися про те, що F-16 це такий інструмент підтримки сухопутних військ, а в першу чергу це взагалі-то інструмент підсилення нашої ППО", - сказав Киричевський.

За його словами, дальність стрільби комплексу ЗРК NASAMS, до прикладу, становить всього 20-40 км залежно від модифікації ракети, яка використовується, і батарея цього ЗРК не настільки мобільна, щоб швидко змінювати позиції. 

"Дальність стрільби ракет з F-16 мінімум 70 км – це старі модифікації, більш-менш нові мають дальність стрільби 120 км - ракети AIM-120, найновіші взагалі 180. Тобто F-16 буде не про те, щоб прискорити якісь контрнаступальні дії, а можливо про те, щоб … мінімізувати проблеми, які створюють російські ракетні нальоти", - зазначив експерт.

Скільки Україна отримає винищувачів F-16 від Данії та Нідерландів

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський сьогодні заявив, що Україна отримає від Нідерландів 42 винищувачі F-16

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що разом з Нідерландами Данія зобов’язалася передати нашій країні винищувачі, і висловив сподівання, що літаки будуть передані Україні якомога швидше.

Міністерство оборони Данії підтвердило інформацію про плани передати Україні винищувачі F-16 разом з Нідерландами. Йшлося про 19 літальних апаратів.

Вас також можуть зацікавити новини: