Генерал Кривонос прокоментував мобілізацію в Україні / фото УНІАН

Чинний закон про мобілізацію робочий і працездатний, проте проблема полягає в тому, що влада не виконує законодавство. Таку думку висловив генерал-майор запасу Збройних сил України Сергій Кривонос.

"Питання не в кількості законів і законопроєктів, які приймаються, а питання у виконанні чинних законів. З точки зору мене як військового і людини, яка брала участь в мобілізації 2014-2015 і подальших років, я скажу так, що закон, який існує, більш ніж робочий, більш ніж працездатний, там чітко визначено всі повноваження і всі обов'язки посадових осіб, починаючи від президента і закінчуючи останнім головою сільради чи територіальної громади. Завдання номер один – щоб влада виконувала чинні закони, а влада з оцими гуляннями "законопроєкт сюди – законопроєкт туди" в першу чергу намагається відійти від відповідальності за бездіяльність у попередні роки цієї війни", – наголосив він в ефірі телеканалу "Еспресо". 

За його словами, чинний закон не потребує змін. Проте треба змусити владу виконувати вже існуюче законодавство.

Відео дня

"Згадаймо останній виступ президента, як він сказав: ну там десь військові й десь там народні депутати. У нас українське суспільство сприймає, що десь хтось окремо живе – десь Україна, яка воює в окопах; Україна, яка забезпечує тих, хто в окопах, і десь ті, хто чекають коли якийсь закон пропрацюють та буде він популярним чи не буде. Давайте спочатку все ж таки змусимо нашу владу виконувати ті закони, які вже існують", – пояснив Кривонос. 

Крім того генерал прокоментував заяву Зеленського про те, що військові закликали мобілізувати 500 тисяч осіб. За його словами, мобілізація такої кількості осіб одразу не принесе користі ні суспільству, ні війську.  

"Я не впевнений, що він дочитав ту записку, яку в повному обсязі йому писав той самий Залужний, бо там не одна, не дві й не три сторінки, це по-перше. І цифра там явно не 500 стояла. А якщо навіть 500, то вона була б рознесена не на один, не два і не на три місяці, а поетапно. Ця маніпуляція. Одразу і 500 – це взагалі не на користь ані суспільства, ані на користь військових – і політики це підкреслюють: от військові хочуть і нехай роз'яснюють безпосередньо, для чого це потрібно. Воно-то можна роз'яснити, але роз'яснювати тому, хто не служив жодного дня в армії, хто ухилявся від служби, то про що може йти мова – це ж розмова глухого з німим, розумієте, вони один одного не розуміють", – констатував генерал Кривонос. 

Мобілізація в Україні: останні новини

Президент України Володимир Зеленський заявив, що війську завжди не вистачає людей на фронті, бо Росія мобілізує і кидає на забій трупи.

Він також висловився щодо чоловіків мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном: 

"Це питання закону та справедливості. Якщо ти мобілізаційного віку згідно українського закону – ти маєш бути в Україні. І це факт. І далі ти будеш воювати або не воювати. Ти будеш працювати", – сказав він. 

Вас також можуть зацікавити новини: