На РФ чекає громадянська війна, за бунтами стоятимуть сотні "пригожиних" – Подоляк

Пусковим механізмом для цього стала Україна.

На Росію чекає війна, переділ власності та сфер впливу. Цей процес був неминучим, але війна проти України прискорила його. Таку думку в ефірі FREEДОМ озвучив радник глави офісу президента Михайло Подоляк.

"Я не те щоб чекаю на громадянську війну. Це те, що буде неминучим, [незалежно] від мого, вашого чи чогось ще бажання. Росія зсередини дуже гнила країна. Вони не мають хорошого соціального договору, у них все побудовано на заборонах, це весь час потрібно закручувати гайки, на яких рано чи пізно різьблення в будь-якому випадку лопне. І завжди Росія йде цим шляхом. Це стандартний класичний шлях Росії. Просто в цьому випадку війна в Україні прискорила ці процеси. Їх буде безліч, бунтів. Пусковий механізм вже спрацював – це Україна абсолютно точно. Як держава, як збройні сили, як союзник євроатлантичних країн", – вважає Подоляк. 

Він наголосив, що російські "скрепні інститути" розкладаються, а "ера сакральності" російського диктатора вже пройшла. Це та інші фактори призведуть до громадянської війни в Росії.

"У Росію приходить війна, об'єктивно. Тому що вона дуже велика в Україні. Україна навчилася жити у війні. Росія не вміє жити у війні. Але війна на її територію приходить, і це неминучий наслідок власне самої війни. Закінчилася ера іконності Путіна, сакральності. Його не сприймають як ікону. ... Ось це вже сакральність зникла, а слідом за нею зникає головне – керованість і підпорядкованість вертикалі, коли люди готові підкорятися. Зараз все більше внутрішнього протесту. ... Інститути скрепні дуже швидко розкладаються, вони повинні застосовувати репресії. ... Крім того, не забувайте, повертаються люди з війни з викривленою психікою, повертається в свої аули, свої села, села і так далі і починають там різанину. ... Відповідно, криміналізація соціальних відносин, і без того дуже висококримінальних в Росії, різко загострюється. Зрештою – грабіж, місцеві еліти починають швидко грабувати. Бо розуміють, що за деякий час почнеться черговий переділ власності, впливу і так далі", – зазначає він. 

Говорячи про те, хто стоятиме за бунтами, радник зазначає, що це буде не тільки ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин, а й "десятки таких як він". 

"Ці процеси є незворотними і вони поступово наростають, закипаючи. Чи буде тут тільки Пригожин? Ні, будуть десятки і сотні "пригожиних" різного рівня. Ось ця громадянська війна – не те що громадянська війна в класичному розумінні. Це десятки, а то й сотні бунтів у різних територіях, які зіллються в некерований на якийсь час процес", – упевнений Подоляк.

Громадянська війна в Росії - прогнози

Експерт німецького видання BILD Юліан Репке вважає, що після смерті або відставки Володимира Путіна мирного переходу влади в РФ не буде – його нинішні соратники (Міністр оборони Сергій Шойгу, глава "Газпрому" Олексій Міллер – ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин) розгорнуть силову боротьбу за владу.

Згідно з опитуванням Атлантичної ради, значна частина провідних експертів із зовнішньої політики вважає можливим крах або розпад Росії, зокрема через "революцію, громадянську війну або політичну дезінтеграцію".

А міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що після війни Росія без примусу розвалиться на національні, незалежні суб'єкти.  

Вас також можуть зацікавити новини: