Путін особисто підписав вирок для Росії / фото REUTERS

Після смерті Володимира Путіна мирного переходу влади в Росії не буде. Це стало неможливим через знищення демократичних інститутів в країні, вважає власний експерт німецького видання BILD Юліан Рьопке.

На думку аналітика, раніше президент Росії цілеспрямовано видавив з країни всіх демократів і поміркованих опозиціонерів. Тому після смерті або відставки Путіна його нинішні соратники, найімовірніше, розгорнуть силову боротьбу за владу.

Рьопке вважає підготовкою до такої сутички формування в Росії приватних армій, чим активно зайняті зараз міністр оборони Сергій Шойгу, глава "Газпрому" Олексій Міллер і олігарх Євген Пригожин.

Відео дня

"ФСБ, Росгвардія і армія також можуть опинитися під контролем тих чи інших олігархів і впливових посібників режиму. Вкрай малоймовірно, що вони опиняться на одній стороні", — вважає експерт. 

Рьопке прогнозує, що після Путіна в Росії розгорнеться "нещадна боротьба" за владу, яка може обмежитися точковими вбивствами, а може вилитися в масштабний конфлікт на зразок громадянської війни. Експерт навіть не виключає можливість застосування ядерної зброї та територіального розпаду держави.

"Ясно одне: зі смертю Путіна точно не буде "все добре", на що вже й не сподіваються навіть оптимісти. Російський диктатор сам подбав про це", - резюмує Рьопке.

Світ після Путіна 

Російський опозиціонер Ігор Яковенко вважає, що російські еліти вже готуються до життя після Путіна. На його думку, жодних народних бунтів не буде, а буде збройна боротьба між воєнізованими угрупованнями.

Президент України Володимир Зеленський упевнений, що після смерті Путіна війна в Україні неминуче і дуже швидко закінчиться, оскільки вона є особистим проектом російського диктатора. Зеленський підкреслив, що в автократіях всі процеси зупиняються, коли диктатор помирає.

Вас також можуть зацікавити новини: