Обстріл окупантами території "Азовсталі" / скріншот

У міжнародній волонтерській спільноті InformNapalm попереджають, що російські окупанти можуть готувати спецоперацію в Маріуполі за участі полонених військових та викрадених цивільних.

Про це йдеться в повідомленні у Телеграм-каналі організації.

Там розповіли, що отримали інформацію з чотирьох джерел про підготовку 16-17 травня (або пізніше) "масштабних дій ЗС РФ" за участю полонених українських військовослужбовців та викрадених росіянами мирних жителів. Залучити планують до двох тисяч людей. Волонтери підкреслюють, що остаточний задум агресора поки не зрозумілий.

Відео дня

Ось, що планують окупанти, за даними InformNapalm:

  • привезти до Маріуполя до 2000 полонених людей;
  • відправити в Маріуполь військовослужбовців розвідроти, які в обов'язковому порядку отримали наказ взяти протигази, повний загальновійськовий захисний комплект та додаткові невеликі рюкзаки, вміст яких невідомий;
  • відправити до Маріуполя 6 автомобільних цистерн, вміст яких невідомий. У супроводі з охороною на бронетехніці.

"Аналітики InformNapalm, ґрунтуючись на отриманих даних, припускають, що командування РФ може використовувати полонених людей для створення картинки російських пропагандистських ЗМІ нібито захисники "Азовсталі" здалися в полон і після цього спробують використати вміст цистерн (можливо, хімічні речовини), щоб "викурити" справжніх захисників з їх позицій. Також полонених можуть використовувати як живий щит для реалізації штурмової операції. Можуть бути інші варіанти розвитку подій", - йдеться у повідомленні.

Експерти зазначають, що оприлюднення інсайдерської інформації може допомогти якщо не зірвати, то хоча б попередити про масштабні плани агресора.

Ситуація на "Азовсталі"

Після евакуації цивільних з катакомб "Азовсталі" в Маріуполі російські війська не зупиняють спроб захопити завод, на якому ведуть оборону українські воїни. Окупанти наносять ракетно-бомбові удари по території заводу і за допомогою артилерії та танків проводять штурмові дії.

11 травня віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук повідомила, що на території "Азовсталі" можуть перебувати ще близько тисячі бійців, половина з них - тяжкопоранені.

13 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна пропонує Росії різні механізми вивезення з заводу "Азовсталь" українських бійців, з президентом РФ Путіним про це говоритиме президент Фінляндії. Йдеться про порятунок живих і вивезення тіл загиблих. У підсумку розмова видимих результатів у цьому питанні не дала.