Каховську дамбу можна було знищити лише двома способами, зазначив Антон Геращенко / фото УНІАН, Віталій Данильченко

Дамбу Київської ГЕС можна було знищити лише внаслідок підриву споруди зсередини чи прямим ядерним ударом.

Про це заявив колишній радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко під час обговорення "Підрив Каховської ГЕС: наслідки для бізнесу", організованого Європейською Бізнес Асоціацією. "Не можна підірвати дамбу ніяким чином, окрім ядерного вибуху або підриву зсередини, коли проведені великі інженерні роботи з саперного мінування. Інших варіантів немає. Будь-яке потрапляння "Іскандеру" чи такого роду ракет (не зможе підірвати дамбу - УНІАН)", - сказав він.

Також Геращенко пригадав, як ЗСУ били ракетами HIMARS по Антонівському мосту у Херсоні, але так і не змогли його зруйнувати. Це при тому, що бойова частина ракет HIMARS складає 90 кілограмів, а влучань було близько 50. Водночас бойова частина російського "Іскандеру" складає 500 кілограмів.

"Цей міст (Антонівський - УНІАН) не можна навіть порівнювати за міцністю з дамбою. Дамба може бути знесена прямим ядерним ударом, який сам по собі гірше, ніж руйнування дамби. Або зсередини", - додав Геращенко.

Також він зазначив, що дамба Київської ГЕС надійно прикривається ППО.

Підрив Каховської дамби росіянами - зараз це варто знати

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, після чого почався неконтрольований злив води з Каховського водосховища, через що досі залишається підтопленими понад 60 населених пунктів у Херсонській та Миколаївській областях.

Київська ГЕС є першою (верхньою) сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій, розташована на річці Дніпро й знаходиться за кілька кілометрів від Києва.

За словами командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва, ГЕС перебуває в зоні відповідальності угруповання сил і засобів оборони Києва і захищена від ударів ворога з повітря та від диверсійно-розвідувальних сил противника.

За словами гендиректора "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, щоб підірвати Київську гідроелектростанцію ззовні, окупантам потрібно було б з літака в одну точку скинути три п'ятсот кілограмових авіабомби, а це майже неможливо, враховуючи рівень протиповітряного захисту в Києві.

Вас також можуть зацікавити новини: