Кінця світу не буде: історик розніс заяву патриарха Кирила щодо війни в Україні

Росія не може здобути перемогу в цій війні, переконаний Фельштинський.

Російсько-американський історик, доктор історичних наук, дослідник Новітньої історії Росії Юрій Фельтишинський прокоментував заяву російського патріарха Кирила про те, що в разі поразки РФ у війні з Україною "настане кінець світу". Він наголосив, що в цій заяві багато неправдивостей. 

В ефірі телеканалу FREEДОМ він наголосив, що РПЦ ще з радянських часів, а особливо після 2000 року, повністю перейшла під контроль Кремля. Її представники ніколи не робили жодних заяв без узгодження із російським керівництвом.

"Не було б у Росії жодних проблем, якби вона не напала на Україну. Вона напала на Україну перший раз у 2014 році, й власне тоді проблеми певні виникли, і вдруге напала у 2022 році, й виникли проблеми зовсім серйозні. І тому удавати, що хтось нападає на Росію або погрожує Росії — це абсолютна брехня", – сказав Фельтишинський.

Крім того, історик назвав абсолютною брехнею те, що Росія нібито не програвала жодної війни.

"Росія програвала дуже багато воєн. Єдині війни, де Росія не програвала, – це де вона брала участь на боці союзників. Це частково відноситься до Першої світової війни, це відноситься до Другої світової війни, це відноситься до якихось воєн XIX століття. Усі ці війни, які Росія починала з кимось сам на сам, вона зазвичай програвала. І Афганська війна є останнім тому прикладом. Росія не може здобути перемогу і в цій війні", – підсумував історик.

Що буде після поразки РФ у війні: прогнози

В НАТО припускають, що в разі поразки Росії у війні з Україною, російські плани залишаться незмінними. Голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер додав, що у війні з Україною на суходолі росіяни вичерпали певні свої сили, боєприпаси, танки, бойові машини піхоти і артилерійські системи.

Водночас професор політичних наук Ратгарського Університету США Олександр Мотиль вважає, що Росія вже неспроможна виграти війну, розвʼязану проти України. Результатом поразки окупантів може стати розпад Російської Федерації на частини, громадянська війна чи навіть війна між різними частинами держави-агресорки.

Вас також можуть зацікавити новини: