У НАТО вважають, що після поразки Росія не змінить свої плани

В Організації Північноатлантичного договору (НАТО) припускають, що в разі поразки Росії у війні з Україною, російські плани залишаться незмінними.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер сказав на прес-конференції за підсумками засідання цього комітету на рівні начальників генеральних штабів.

Зокрема, у нього запитали, як впливає на розрахунки НАТО щодо потенційного конфлікту між Росією і Альянсом той факт, що російські сили у війні з Україною виснажуються з точки зору особового складу і озброєння.

Відео дня

"Я думаю, що всі держави погоджуються з фактом, що незалежно від результату війни росіяни, скоріше за все, матимуть аналогічні амбіції. Навіть якщо вони програють війну з Україною, вони продовжать мати ті ж самі амбіції. І з цієї причини загроза не зникає", - сказав Бауер.

Зокрема, він сказав, що у війні з Україною на суходолі росіяни вичерпали певні свої сили, боєприпаси, танки, бойові машини піхоти і артилерійські системи.

"Загальна думка така, що росіяни відновлять те, що вони мали. Вони також засвоять уроки з цього конфлікту і спробують покращити те, що вони мали", - сказав Бауер.

У цьому зв'язку, як сказав голова комітету НАТО, така ситуація потенційно вплине на подальші плани Альянсу, але питання полягатиме у тому, як швидко росіяни зможуть відновити свій довоєнний потенціал та покращити його.

"Вони не були дуже успішними у цьому, коли здійснили вторгнення в Україну. На це знадобиться час. І чи йдеться про період від трьох до п'яти років, чи від трьох до десяти років - це те, про що ми разом повинні поговорити. Це буде вивчено розвідувальними службами", - сказав Бауер.

У цьому зв'язку він додав, що опісля треба буде прокласти шлях для ухвалення належних рішень, аби бути готовим реагувати на майбутню загрозу - протидіяти їй і стримувати її.

Війна проти Росії - останні новини

Президент Євроради Шарль Мішель заявив, що наступні тижні стануть вирішальними у війні, тому необхідно продовжити постачання Україні озброєння.

На початку січня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент Євроради Шарль Мішель та очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підписали третю декларацію про співпрацю ЄС і Альянсу, в якій були враховані ризики з боку Росії. Столтенберг підкреслив, що необхідності зміцнювати підтримку України.