Результатом поразки окупантів на війні в Уркаїні може стати розпад Росії / фото ua.depositphotos.com

Професор політичних наук Ратгарського Університету США Олександр Мотиль вважає, що Росія вже неспроможна виграти війну, розвʼязану проти України. Результатом поразки окупантів може стати розпад Російської Федерації на частини, громадянська війна чи навіть війна між різними частинами держави-агресорки.

В інтерв’ю ТСН Мотиль розповів, що ще в лютому 2022 року ніхто не міг уявити, що Росія взагалі може перестати існувати. Тоді всі були переконані, що перемога у цій війні буде за Росією, натомість української перемоги ніхто не уявляв. 

"А за останніх 11 місяців ми побачили, що все якраз навпаки. Росія вже не спроможна виграти. Її абсолютної перемоги напевно не буде. Україна перемогти може. Є ще відкритим питання, чи переможе. Але принаймні є надія й сподівання, що так і буде. Тому повністю змінилося бачення Росії. А тим більше й України. Росія з суперпотуги, яка є непереможною, перетворилася на дуже переможну й вже не суперпотугу. Це вже не є друга найкраща й найбільша армія світу. Це співвідношення повністю змінилося, як і ставлення Заходу, політиків, науковців, аналітиків тощо. Люди тепер думають про те, що Росія може програти", – зазначив Мотиль.

Відео дня

Професор описав декілька сценаріїв, за якими можуть розвиватися події всередині РФ після поразки у війні. 

"Росія може розпастися на частини, може відбутися громадянська війна, чи взагалі війна між різними частинами Росії. Я особисто переконаний, що це не лише можливо, а й дуже правдоподібно. Це вже не просто фантазія, яка могла б за певних обставин здійснитися. З кожним днем вона стає чимраз більш реальною", – продовжив він.

Натомість російський диктатор Володимир Путін, на думку Мотиля, триматиметься за свою владу до останньої секунди. 

"Як ми бачимо й знаємо з війни в Україні, він готовий на все: пожертвувати самим російським народом, аби триматися при владі. І він вже це, до речі, й робить. Так що тут є різні варіанти, які можуть бути дуже неприємними для всіх, не лише для росіян, українців, а й для Америки та цілого світу. Тому треба про це думати й якось готуватися. Принаймні, щоб ми не були цим заскочені зненацька. А, можливо, треба прискорити цей процес. Але це вже інше складніше питання, бо тоді це означає підірвати саму владу Путіна", – резюмував він.

Майбутнє Росії: прогнози

Радник глави ОП Михайло Подоляк повідомив, що на території Росії наростає кількість саботажів, а в майбутьному їхня кількість буде збільшуватись. Крім того, він впевнений, що у Російській Федерації наростатимуть внутрішні партизанський та диверсійний рухи.

Російський опозиційний політик та журналіст Олександр Риклін вважає, після поразки РФ в Україні, можливі різні варіанти розвитку подій - серед них і розпад РФ, і повалення Путіна, і "заморозка" ситуації всередині самої РФ. Він наголосив, що головне завдання світу полягає в зупинці російського президента Володимира Путіна, у якого в руках ядерна кнопка, і перетворенні РФ на без'ядерну державу.

Вас також можуть зацікавити новини: