Росіяни побоюються, що Україна отримає F-16 / фото REUTERS

Російські окупанти бачать явну загрозу в тому, що Україна отримає американські винищувачі F-16, саме тому вранці 11 серпня вони запустили ракети Х-47 "Кинджал" у місце де, нібито, базувалися пілоти, щоб зірвати ці поставки.

"Сьогоднішній удар ракет Х-47М2 "Кинджал" - робота на попередження загроз ... У принципі, це досить передбачувані дії від окупантів, але вони вчергове вказують і на інший момент в історії, пов'язаній із поставками Україні F-16", - зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Експерт нагадав, що Україна зможе отримати F-16 не тільки, коли пілоти будуть готові на них літати, але і коли буде підготовлений відповідний обслуговуючий персонал, налагоджена логістика поставок, розміщена необхідна інфраструктура на одному з аеродромів і забезпечений його захист від ракетних ударів.

Відео дня

"Останній пункт особливо важливий. Адже ми вчергове бачимо, що гіперзвукові ракети Х-47М2 "Кинджал" можуть бути збиті при прольоті у Київській області, де розміщені відповідні засоби ППО, а там, де їх немає... Немає і перешкод. Тому аналогічна ППО повинна захищати F-16. Саме, аналогічна, адже з F-16 не вийде так, як з, наприклад, Су-24, коли є загроза - перебазувати їх на інший аеродром. Адже якщо F-16 просто підняти в повітря, а аеродром буде зруйновано, другого такого з такою ж інфраструктурою, просто не буде. Тому - ППО", - пояснив Ковленко.

За його словами, тим часом партнери України поки не надали достатню кількість систем ППО навіть для того, щоб закрити всі міста-мільйонники.

"Стратегічні об'єкти у період війни важливіші за міста-мільйонники, і це слід розуміти... Якщо ми говоримо про F-16, то слід говорити і про ППО", - підсумував експерт.

Арака РФ "Кинджалами" 11 серпня - заява ПС ЗСУ

Нагадаємо, як заявив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, російські "Кинджали" 11 серпня були націлені на аеродром Івано-Франківщини, де могли перебувати українські молоді пілоти перед закордонним навчанням.

"Аеродроми під прицілом ворога вже не перший місяць. І аеродром Старокостянтинів (Хмельницька область) найбільше зараз переживає наслідки ударів російських окупантів. Ну, цього разу - Франківщина. Цього разу під прицілом вже наша молодь - наші молоді пілоти, які скоро вже їдуть на навчання...",- сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: