'Класика жанру': воїн розкрив деталі найбільшої танкової атаки війни

Під Авдіївкою стався один із найбільших танкових нападів Росії за 2 роки війни. Сили оборони успішно його відбили.

Про цей механізований штурм ворога розказав сьогодні в ефірі телемарафону Єдиних новин офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький.

"Працювали наші сусіди більш активно за допомогою старшого начальника - я тут маю на увазі артилерію. Класика жанру. Тому що вся ця техніка, в першу чергу, важка бронетехніка, яка з’являється на полі бою, це перша мішень. Завжди концентрація уваги йде на те, що може проникнути в нашу оборону і має броню. Тому туди концентруються всі сили,"– зазначив Цехоцький.

Відео дня

Він підкреслив, що такий результат, як було отримано при цій атаці окупантів, дає майстерність українських воїнів.

"Працює артилерія, підіймаються дрони, які, в першу чергу, й виявляють противника. Потім противник панікує, тому що починаються прильоти. Наскільки мені відомо, вони кидали техніку і втікали з поля бою. Хоча завжди вони героїчно описують свої "подвиги", а насправді все абсолютно навпаки… Далі піхоту, що розбігається, (українські оборонці) поодиноко добивають. Також FPV-ішники, як правило, допалюють техніку, щоб її не можна було полагодити і знову запускати в роботу ", – прокоментував Цехоцький.

Відповідаючи на запитання, чи застосування росіянами важкої техніки на рівні батальйону є ознакою, що вони готують саме на цьому напрямку наступ у травні-червні, про який говорив Президент Володимир Зеленський, військовий зазначив, що тут штурми ворога відбуваються кожного дня.

"Що в напрямку Тоненького, що Невельського, Нетайлового у них (росіян) після захоплення Авдіївки це кожного дня відбувається. Зараз вони там по 4–5 людей наступають. А до цього були випадки, коли вони піднімались в психічну атаку, скажімо у двох напрямках: в одному місці задіювали техніку – наприклад район Первомайського, там до 8 одиниць було, а в цей же час група до 30 чоловік наступала на Невельське. І йшли в повний зріст через поле не зважаючи ні на що – психічна атака," – розповів військовий.

Танкова атака окупантів біля Тоненького

Як повідомляв УНІАН, 1 квітня Forbes видало матеріал про те, що росіяни під Авдіївкою здійснили один із найбільших танкових нападів за всю історію війни, але ЗСУ не лише його успішно відбили, але й завдали ворогу нищівної поразки - росіяни втратили третину своїх танків.

Зазначалось, що Росія атакувала за допомогою 36 танків і 12 бойових машин БМП вздовж дороги від окупованого Росією Тоненького до вільного села Уманське.  Українська 25-та бригада помітила колону з 48 машин - і сильно вдарила по ній. Як зазначив OSINT-аналітик Kriegsforscher, знищено 12 танків і 8 БМП.

"Яким чином 25-та бригада знищила ту рекордно велику російську танкову колону, не зовсім зрозуміло з візуальних свідчень наслідків бою. Але про це не важко здогадатися. Стандартна тактика оборони українських військ полягає в тому, щоб за допомогою безпілотників виявити російську штурмову групу та розбити її влучним артилерійським обстрілом", - пише видання.

Також підкреслювалось, що наступного дня після штурму Центр оборонних стратегій описав бої навколо Тоненьке як "позиційні", тобто жодна сторона не просунулася значною мірою.

Вас також можуть зацікавити новини: