З 24 лютого встановлено 154 справи про сексуальне насильство проти українців / ua.depositphotos.com

Журналісти американського видання New York Times опублікували розслідування сексуального насильства проти мирних українських жителів на деокупованих територіях з боку російських солдатів.

Зокрема, є докази того, що російські командири знали про зґвалтування або навіть заохочували їх, пише NYT з посиланням на Ірину Діденко, представницю прокуратури з ведення справ сексуального насильства. У деяких же випадках вони віддавали, як стверджує Діденко, накази ґвалтувати або давали вказівки "піти розслабитися".

Діденко каже, що існує чітка модель поведінки, коли російські війська окупують територію: "Прибувають наземні війська, і на другий-третій день починаються зґвалтування".

Відео дня

В одному з випадків, який описується в розслідування, командир дозволив солдатам увійти в житловий будинок, сам залишаючись зовні. При цьому було чутно, як солдат говорив: "Цю ми просто поб'ємо, а цю ми зґвалтуємо". В іншому випадку вісім російських солдатів зґвалтували чоловіка, якого зупинили на блокпосту.

За словами Діденка, загалом офіційно встановлено 154 факти зґвалтувань. Однак прокурор вважає, що насправді таких випадків набагато більше. Наприклад, в одному з раніше окупованих сіл Київської області психологи виявили, що кожна дев'ята жінка піддавалася сексуальному насильству.

За словами прокурорів і міської влади, жертви зґвалтувань неохоче говорять про те, що трапилося, а на тлі війни ситуація погіршується, оскільки їх можуть звинуватити у співпраці з російською армією.

На Херсонщині виявили найбільше випадків сексуального насильства

Спеціальна мобільна група зафіксувала 64 факти сексуального насильства з боку російських окупантів на деокупованій частині Херсонської області. Це більше, ніж в інших звільнених областях України.

Відомі випадки, коли на Херсонщині військовослужбовці РФ протягом чотирьох місяців ґвалтували жінку. Ще одну місцеву жительку з березня систематично оголювали та застосовували тортури – її обливали окропом.

Вас також можуть зацікавити новини: