Командувач Нацгвардії розповів, як їхні бійці проходять службу під час війни

Півненко зазначив, що введення до Ставки дозволило йому зрозуміти, як працює країна працює під час війни.

Командувач Нацгвардії Олександр Півненко розповів, що змінив у військовому формуванні після свого призначення дев'ять місяців тому.

"Перше, що мене хвилювало – бойова та спецпідготовка підрозділів. Ми збільшили кількість навчань у чотири рази. Створюємо нові навчальні центри, збільшуємо їхні спроможності. Якби їх сформували ще у 2008-2009 роках, було б легше. Ми були б більш готові до війни. Хоча вже тоді в планах Росії були і Крим, і інші території. Зараз лишалося б налагодити лише комплектування підрозділів та працювати напрямках, щоб забезпечити озброєнням, військовою технікою, FPV-дронами, засобами РЕБ, боєприпасами", - заявив він в інтерв'ю LIGA.net.

За словами командувача, наразі понад 10 країн допомагають у навчанні українських гвардійців - від індивідуальної до колективної і спеціальної підготовки. Також розвивається й сержантський корпус, оскільки ця роль в арміях НАТО досить важлива. Це та ланка, що безпосередньо працює з бійцями. Минулого року було підготовлено близько 350 військовослужбовців рядового та сержантського складу.

"Через ТЦК і рекрутинг набираємо людей і розподіляємо їх у навчальні центри. Там даємо базову підготовку. Це – п'ять тижнів. Потім відправляємо особовий склад до підрозділів, де вони проходять колективну підготовку і злагодження. Або готуємо за спеціальними напрямками, якщо хтось для себе вибирає, чи хоче він, наприклад, керувати дронами, чи бути снайпером або танкістом", - зазначив Півненко.

Він розповів, що наразі в НГУ понад 500 мобільних і стаціонарних вогневих груп, які працюють задля посилення ППО, збивають "шахеди", крилаті ракети і літаки.

"Інший вкрай важливий напрямок роботи – це розмінування. У нас 50 груп розмінування, які залучені до очищення сільськогосподарських земель, населених пунктів, ліній електропередач і доріг. Лише з початку повномасштабного вторгнення вони виявили та знешкодили 38 000 вибухонебезпечних предметів: від протитанкових мін та нерозірваних снарядів до мінних пасток і обстеження навіть трофейної техніки. Їхня підготовка безумовно має бути ретельною", - додав командувач.

Півненко зазначив, що введення до Ставки дозволило йому зрозуміти, як працює країна працює під час війни і що дійсно багато роботи проводиться. У нього також спитали про спілкування з президентом Володимиром Зеленським. Командувач зауважив, що напряму з головою держави не комунікує, оскільки є певна вертикаль - він підпорядковується саме міністру внутрішніх справ Ігору Клименку.

" Я командувач Нацгвардії – підрозділів, які виконують завдання на фронті і мають правоохоронні функції. Прямою комунікацією займалися посадові особи в межах своїх повноважень. Є голова МВС. Він дуже підтримує НГУ. В тому числі – у питанні соціального захисту людей. Наприклад, тих, хто виходить з російського полону. На сьогодні вже звільнено 681 гвардійця, більшість залишаються на службі. З лав НГУ звільнилось до 30 військовослужбовців, ми з ними підтримуємо зв'язок, пропонуємо працевлаштування. Це в першу чергу посади у підрозділах соціального забезпечення, інструктори у навчальних центрах", - розповів командувач.

Він також поділився, що не просто знайомий з головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирський особисто, а й виконував завдання під його керівництвом на Харківщині, в Бахмуті.

" Це – системна людина. Але він не боїться новітніх технологій і готовий впроваджувати їх у Збройних силах. Я бачу серйозну реструктуризацію ЗСУ, їхніх підходів. Вони створюють резерви. Проводять аудит підрозділів, посилюють бригади, які утримують небезпечні ділянки", - додав Півненко.

Інші заяви Командувача НГУ

Раніше Півненко також акцентував, що без процесу мобілізації - не буде ротації військових. А це погано для України, оскільки люди на війні виснажуються. Ніхто не може воювати без перепочинку протягом 2-3 років поспіль.

Півненко уточнив, що в контексті просування РФ углиб України є різні ризики. Ми можемо говорити про можливу загрозу для Харкова, Сум, загалом про Запорізький напрямок. Хоча для окупантів Часів Яр - також важлива історія з точки зору "військових перемог". "Вони про нього не забудуть. Ми це знаємо", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: