NASAMS та IRIS-T: розкрито подробиці роботи систем ППО в Україні

Німеччина обіцяє надати Україні ще кілька установок IRIS-T.

Зенітні ракетні комплекси NASAMS, які посилили систему української протиповітряної оборони (ППО), збивають 100% крилатих ракет.

Як заявив спікер Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, системи, вже надані партнерами Україні, ефективно працюють в системі ППО.

"Німецька промисловість обіцяє надати ще кілька установок IRIS-t – з ними буде працювати один підрозділ, який зможе прикрити близько 100 кілометрів ділянки фронту", – повідомив він.

Ігнат додав, що також у Повітряних сил вже є два зенітних ракетних комплекси середньої дальності NASAMS.

"Маємо дві системи NASAMS, які, як і IRIS-t, вже проявили себе в протиповітряному бою – це сучасні комплекси з хорошою системою виявлення цілей, а також ракетами, які фактично стовідсотково знищують крилаті ракети ворога. Проблема у тому, що у нас мало цих систем", – сказав Гнат.

Він також зазначив, що сьогодні ППО України – це не тільки зенітно-ракетні комплекси Повітряних сил і винищувачі, а ще й ППО Сухопутних військ, Військово-Морських сил та інших Сил оборони.

ЗРК NASAMS: що відомо про норвезькі системи ППО

NASAMS – пересувний норвезький зенітний ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневруючими аеродинамічними цілями. Відноситься до систем ППО малого-середнього радіусу дії.

Комплекси можуть знищувати БПЛА, балістичні ракети, вертольоти, літаки, крилаті ракети.

NASAMS стало першим застосуванням ракети AIM-120 AMRAAM класу "повітря-повітря" середньої дальності наземного базування. Також комплекс довів сумісність з системами більшої дальності, такими як Patriot.

Нагадавши, 7 листопада стало відомо, що ЗРК NASAMS і Aspide прибули в Україну.