В Одесі помітили кораблі

З'явилися нові подробиці про підозрілі кораблі, які 27 квітня помітили у Чорному морі біля берегів Одеси.

Інформацію про них журналістам повідомило оперативне командування "Південь" у зв'язку з тим, що сьогодні в соцмережах з'явилася інформація від городян про ворожі кораблі на горизонті.

Військові стверджують, що обстановка в морі перебуває під постійним контролем ЗСУ. Як пояснили в командуванні, цивільне судноплавство не здійснюється через закриття РФ (загроза застосування зброї) північно-західної частини Чорного моря. Також не було сьогодні підходу ворожих кораблів до узбережжя Одеси.

"Іноді судна з'являються на горизонті – обстріляний рашистами танкер "Міленіум Спіріт" (Молдова) без екіпажу і так само некеровані баржі, які віднесло в море, а повернути їх немає можливості, тому що судноплавство заблоковане", - сказано в повідомленні.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав судна, що з'явилися на рейді біля Одеси, "летючими голландцями". Він вважає, що один з них може повторити долю танкера "Делфі", що зазнав аварії в Одесі в 2019 році. Зараз "Міленіум Спіріт" перебуває в морі без екіпажу, який вдалося врятувати.

"За інформацією компанії-власника, в момент обстрілу в резервуарах судна було близько 1 тис. тонн дизельного пального і кілька тонн масла. Цієї кількості пального достатньо, щоб "Міленіум Спіріт" міг повторити долю "Делфі", забруднивши акваторію Чорного моря нафтопродуктами", - зазначає Геращенко.

Він вважає, що ризик виникнення екологічної катастрофи дуже великий.

Нагадаємо, вдень у середу, 27 квітня, в Одесі на горизонті почали з'являтися підозрілі кораблі в Чорному морі. Місцеві жителі зняли нові кораблі з пляжу "Дельфін".

За даними оперативного командування "Південь", в Чорноморській операційній зоні корабельне угруповання флоту Росії з підводними човнами "продовжує тримати напруженість з приводу ймовірності нанесення по Україні ракетних ударів".

Також раніше повідомлялося, що у Чорному морі знаходяться вісім носіїв крилатих ракет окупантів типу "Калібр". Сумарний ракетний залп носіїв становить майже 60 ракет.

Що ж стосується кораблів, які помітили 27 квітня, то варто нагадати, що в листопаді 2019 року в Чорному морі, біля берегової лінії пляжу "Дельфін" (Одеса), зазнав аварії танкер "Делфі" (Delfi) з трьома українцями на борту. В результаті аварії було забруднено узбережжя.

А 25 лютого нинішнього року неподалік порту "Південний" (Одеська обл.) на якірній стоянці дві російські ракети потрапили в бункерувальник Millennium Spirit (прапор Молдови), у якого на борту була велика кількість мазуту і дизельного пального.

Внаслідок цієї атаки судно загорілося. Десять чоловік екіпажу судна – громадяни Російської Федерації і жителі Криму евакуювалися, стрибнувши у воду. На допомогу їм вийшли два українських буксири, які врятували екіпаж судна. Постраждалі були доставлені в лікарні з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості, в тому числі зі значним переохолодженням.

Вас також можуть зацікавити новини: