Мобілізація до 500 тисяч українців: оглядач вказав на важливі деталі

оновлено

Завдяки мобілізації десятки тисяч захисників України зможуть відпочити, зазначив експерт.

Мобілізація в Україні сьогодні ще до 500 тисяч громадян, у кращому разі, може тривати рік. Процес повинен проходити якісно - заради перемоги.

Кожен мобілізований українець має пройти базову підготовку, в ідеалі вона займає не менше ніж три місяці, йдеться в статті військово-політичного оглядача Олександра Коваленка для видання Obozrevatel. Експерт зазначив, що після підготовки потрібно провести бойове злагодження, під час якого умови повинні бути максимально наближені до бойових. "І в ідеалі такі заходи мають займати до місяця", - підкреслив аналітик.

Коваленко додав, що це необхідно через те, що мобілізований, який пройшов фізичну підготовку, психологічно не завжди готовий до умов війни. "...30%, а то й більше втрат, підрозділ зазнає у перший тиждень потрапляння на позицію. Ретельне бойове злагодження дозволяє зменшити цей показник удвічі і більше", - пояснив експерт.

За його словами, коли йдеться про мобілізацію, то це не завжди мається на увазі необхідність компенсувати втрати. Завдяки мобілізації також може з'явитися можливість дати відпочити десяткам тисяч воїнам - тобто провести ротацію.

"...Мобілізація 450-500 тис. - це не одномоментне явище. Такий процес може розтягнутися у кращому разі на рік - при закритті потреби в 40-50 тис. на місяць... Таким чином, якщо мобілізація розпочнеться завтра, то тільки через чотири місяці перші 40 чи 50 тисяч осіб зможуть замінити в зоні бойових дій тих, хто там вже понад рік, рік, а хтось і набагато довше", - написав автор.

Мобілізація 2023 в Україні - сьогодні це варто знати

Наприкінці листопада секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко говорив, що в нашій країні після зміни військкомів пішов провал мобілізаційних заходів.

Пізніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний сказав, що звільнені обласні військкоми "були професіонали, вони знали, як це робити, а їх немає". Він додав, що мобілізаційні заходи повинні повернутися в те річище, в якому проходили раніше.

19 грудня президент Володимир Зеленський під час підсумкової прес-конференції заявив, що військові запропонували мобілізувати ще 450-500 тисяч українців.

Ось зі скількох років мобілізація в Україні - з 18. Максимальний вік - 60 років.

Вас також можуть зацікавити новини: