Росіяни зруйнували і захопили Маріуполь / фото Азов

Звільнений з російського полону 34-річний лікар-нейрохірург Дмитро Кубряк поділився, як у бункері меткомбінату ім. Ілліча в Маріуполі провів унікальну операцію на відкритому мозку, яка врятувала життя морпіху Павлу Самбуру.

За його словами, спочатку вони не розраховували на успіх, адже боєць відразу після поранення впав у кому.

"Анестезіолог наполягав: "Давай, спробуємо щось зробити...". Зізнаюсь, сприйняв операцію, як авантюру, але ми спробували... Ми діяли наосліп. Розуміли, що в голові людини - катастрофа, але її масштаб оцінити не могли. Операція тривала години чотири. Періодично пропадала електрика, яка надходила у бункер за допомогою генераторів. У нас також були налобні ліхтарі... Ми підняли пацієнтові кістку, розсікли тверду мозкову оболонку. Частина мозку виявилася зруйнованою - довелося її просто прибрати. Прибрали третину правої півкулі, тому що вона була нежиттєздатною, тиск падав до "50 на 0"", - розповів Дмитро в інтерв'ю УНІАН.

Відео дня

За його словами, коли їх взяли у полон, російські медики не повірили, що морпіх пережив таку серйозну нейрохірургічну операцію у бункері: "Вже потім, зрозумівши, що це правда, навіть якось нас заповажали".

"Коли бійця забрали у Донецьк, я критично поставився до його шансів на життя. Як виявилося, марно. Видно, Богу завгодно, щоб він вижив. Він добре відновився. У нього повністю збережені рухові функції рук і ніг. Він не потребує стороннього догляду. Не постраждав інтелект. Поки, звичайно, є якісь координаційні порушення, трохи постраждали пам'ять і концентрація уваги, але це все дрібниці. І я щасливий, що так вийшло", - додав Дмитро Кубряк.

З тіла військового дістали гранату - унікальна операція

Раніше УНІАН писав, як військові лікарі успішно провели операцію з видалення нерозірваної гранати з тіла пораненого військовослужбовця.

Граната була видалена в присутності двох саперів, які страхували безпеку медичного персоналу.