На супутникових знімках виявили понад 1,5 тисячі нових могил поблизу Маріуполя

Три масові поховання продовжують збільшуватися.

Поблизу тимчасово окупованого Маріуполя виявили понад 1,5 тисячі свіжих могил. Вони з'явилися на території трьох масових поховань, які збільшуються ще з весни.

Як передає портал BBC з посиланням на супутникові знімки, могили виявили в Старому Криму, Мангуші і Виноградному. Саме тут розташовані масові кладовища українців, яких російські окупанти вбили внаслідок збройного захоплення Маріуполя.

Завдяки аналізу фото вдалося з'ясувати, що з моменту останнього вивчення супутникових знімків було вирито 1500 могил. Їх загальне число з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну збільшилося до 4600. Однак це приблизна оцінка, та й поки невідомо, скільки трупів рашисти ховали в кожній могилі.

Жителі Маріуполя бачили, як в останні місяці окупанти витягали трупи з-під уламків будівель і вивозили на масові кладовища. Жінка на ім'я Тетяна втратила зв'язок з сином, коли в місті почалися бої. Вона відвідала поховання у Виноградному і нарахувала 800 свіжих могил. За її словами, переважна більшість тіл не упізнані.

Жертви російської агресії в Маріуполі

Президент України Володимир Зеленський у квітні повідомив, що в Маріуполі загинули десятки тисяч людей. За словами глави держави, росіяни зробили його "показово зруйнованим містом".

Наприкінці травня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив про загибель 22 тисяч жителів в результаті російської агресії. Це статистика, яку вдалося приблизно обчислити завдяки контактам в місті. Реальна кількість вбитих може бути набагато більшою.

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченка, 22 тисячі — це "обережна цифра", яку встановили на основі числа зруйнованих багатоповерхівок. Однак вона може значно збільшитися, коли почнуться точні підрахунки.

Боєць окремого загону спеціального призначення "Азов" Владислав Жайворонок, звільнений з російського полону, розповів: "Я бачив, як противник палив цивільне населення, людей. Не сім'ями, не квартирами, навіть не будинками, а кварталами. На моїх очах це були артилерійські обстріли, в результаті яких вигорали будинки цілими кварталами".

Вас также могут заинтересовать новости: