Але навіть попри це росіяни не зупиняють наступальну операцію / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що у Маріуполі загинули десятки тисяч людей. Росіяни хочуть зробити його "показово знищеним містом".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у своєму виступі перед парламентом Південної Кореї, який транслювався під час телемарафону.

"Найгірша ситуація в Маріуполі... Маріуполь зруйнований. Там десятки тисяч загиблих. Але навіть попри це росіяни не зупиняють наступальну операцію. Вони хочуть зробити так, щоб Маріуполь був показово знищеним містом", - наголосив Зеленський.

Відео дня

Ситуація у Маріуполі: що відомо

Росія обстрілює місто з 24 лютого.  Ситуація у Маріуполі жахлива, проте військові країни-агресора продовжують скидати на людей бомби.

Ворог б'є по лікарнях, пологових, сховищах, будинках. 25 лютого окупанти обстріляли пологовий будинок, 9 березня росіяни знов скинули бомбу на породіль й новонароджених, загинули люди. 

Мешканці Маріуполя залишилися без їжі, води та світла. Люди не можуть виїхати з міста, машини обстрілюються, усі коридори та домовленості ворог зриває. 16 лютого росіяни скинули бомби на драмтеатр у Маріуполі, там ховалися сотні людей.

Мер міста розповів, що 90% інфраструктури Маріуполя знищено, в місті залишились 100 тисяч людей. "Ми знаходимося сьогодні за межею гуманітарної катастрофи - місто без світла, без води, без їжі, медикаментів вже понад місяць", - нагадав він.

При цьому він зазначив, що Російська Федерація блокує всі гуманітарні вантажі, які рухаються в напрямку Маріуполя. Він також нагадав, що жоден автобус, який би мав доїхати до Маріуполя для евакуації мешканців міста, туди не потрапив. 

Людей ховають прямо біля будинків. Окупанти не тільки вбивають населення бомбами. Ворог стріляє по мирних, трупи залишаються просто посеред вулиць.

6 квітня стало відомо, що у Маріуполі окупанти запустили мобільні крематорії. Росіяни збирають та спалюють тіла замордованих і вбитих в результаті російського вторгнення. Згодом стало відомо, що окупанти звозять трупи маріупольців у підземні переходи. Спеціальні групи зачистки щоденно звозять сотні трупів в такі пункти по всьому місту. Найбільший з них розташований в складському приміщенні на виїзді до селища Старий Крим. Окрім цього, росіяни скидають тіла вбитих українців у братські могили.

10 квітня у Маріуполі окупанти влаштували "зачистку" серед цивільних. Під час зачисток супротивники вбивають мирних людей прямо на вулицях.

Окрім цього, окупанти примусово вивозять людей до РФ. Один з мешканців Маріуполя розповів, що людей насильно діставали з підвалів та змушували сідати в автобуси, а також просто обманювали, обіцяючи відвезти в Запоріжжя. В результаті людей везли в фільтраційні табори.

Раніше УНІАН вже повідомляв, що Росія може застосувати фосфорні боєприпаси в Маріуполі. За даними британської розвідки, битва за Маріуполь посилюється.

Вас також можуть зацікавити новини: