Накопичують і готуються: експерт відповів, чи витримає Україна наліт 30 дронів на день

За його словами, Україні необхідна легка авіація та модернізація мобільних груп ППО.

Росія отримає до 800 ударних БПЛА на місяць. Тож, за один день окупанти можуть запустити по Україні приблизно 30 дронів.

Військовий експерт Олександр Коваленко у коментарі "Фокусу" відповів, чи витримає українська ППО такі масовані щоденні атаки окупантів. За його словами, РФ збирається вивести удари дронами на системний і масштабний рівень.

"Поки невідомо, коли цей момент настане. Зараз ми бачимо обмеження в масовому застосуванні дронів. Найімовірніше, (російські військові - УНІАН) накопичують їх для масованих ударів рівня 29 грудня 2023 року. Схожий сценарій і з крилатими ракетами", - розповів Коваленко.

Проте приділяти увагу вдосконаленню ППО потрібно, причому не тільки мобільних груп. Варто використовувати повітряні групи: легку штурмову авіацію та ударні вертольоти. Для таких цілей підійде турбогвинтовий штурмовик Super Tucano від бразильської компанії Embraer, ударні вертольоти Bell AH-1 Super Cobra і Viper, пояснює оглядач.

Питання поставок такої техніки потрібно ставити західним партнерам. Командувач сухопутними військами ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський уже зробив спробу: 12 січня цього року в інтерв'ю Reuters він закликав США надіслати американські штурмовики А-10 Thunderbolt, а для підтримки піхоти вертольоти різних серій. Також генерал озвучував потреби у вертольотах AH-64 Apache, AH-1 Super Cobra і UH-60 Black Hawk.

Атаки дронів

Представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявив, що російські окупанти після першого контракту на постачання БПЛА з Ірану змогли налагодити власне виробництво, яке вже працює в Єлабузі. 

Аналітики ISW зазначали, що Росія запустила виробництво бюджетного аналога іранського БПЛА Shahed під назвою "Яструб". Він має дальність польоту 350 кілометрів і бойову частину 800 кілограмів.

Вас також можуть зацікавити новини: