Військові експерти та представники Сил оборони стверджують, що в окупантів немає ресурсів для повноцінного наступу з півночі / фото facebook.com/ab3.army

Ознак підготовки окупантів до спроби наступу на півночі поки що немає, одноголосно заявляють представники Сил оборони в коментарі LIGA.net.

Так, речник Національної гвардії Руслан Музичук запевняє, що ударних угруповань на території Білорусі або суміжних областей Росії вздовж кордону з Україною не спостерігається.

Як зазначає речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, у Росії є певне угруповання навпроти Чернігівської, Сумської та Харківської областей, але їх поки що недостатньо, щоб здійснити повторне і масштабне вторгнення в Україну.

Відео дня

Як пояснив військовий експерт Олександр Коваленко, йдеться про військове угруповання для прикриття 700 км кордону з Україною, чисельність якого становить близько 30 000 осіб

"Зараз там немає формування, яке можна використати для вторгнення. Вони не можуть впоратися з РДК і Легіоном Свобода Росії - навіть для цього не вистачає людей", - стверджує він.

Однак додаткового ресурсу для формування ударного угруповання і наступу на ще одному напрямку росіянам ніде взяти, додає експерт Defense Express Іван Киричевський.

Наразі можна виокремити шість умовних напрямків активних дій російських військ: Херсонський, Запорізький, Куп'янсько-Лиманський, Новопавлівський (колишнє Мар'їнське), Бахмутський та Авдіївський, перераховує він. Там зібрано, за підрахунками експерта, близько 500 000 військовослужбовців, між якими потрібно розподілити озброєння, пальне та інші ресурси.

"Немає в росіян зайвих 50 000 військовослужбовців, щоб їх послати в атаку на Чернігівську область", - переконаний аналітик.

Єдине, на що росіянам вистачить сил - заходити в Україну на незначну глибину диверсійно-розвідувальними групами, каже Коваленко. Але активність ДРГ у прикордонних областях - це практично буденність.

Прориви ДРГ відбуваються не щодня, але досить часто, уточнює Демченко.

"Найактивнішим напрямком тут залишається Сумська область. Активність ворожих ДРГ фіксують і в Харківській області. У Чернігівській таких спроб спостерігається менше. Але в будь-який момент ворожі ДРГ можуть з'явитися і там також", - зазначає він.

Водночас Сили оборони постійно проводять заходи, зокрема - загальні, спрямовані на посилення північних кордонів. Йдеться і про посилення присутності, і про побудову фортифікаційних споруд, зазначає речник Національної гвардії Руслан Музичук.

Окупанти посилили обстріли Сумської області

Речник Оперативного командування "Північ" Сухопутних військ Збройних Сил України Вадим Мисник розповів, що Сили оборони України укріплюють укріплення першої, другої та третьої ліній оборони в Сумській області.

Військовий зазначив, що українські сили розглядають різні варіанти розвитку подій і готуються до них. Утім, наразі великого угруповання ворога для масштабного вторгнення на Сумщину не спостерігається.

Вас також можуть зацікавити новини: