НАТО готує війська на зачистку Білорусі, припустив військовий експерт Роман Світан / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото REUTERS

НАТО розгортає масштабні навчання на берегах Балтійського моря навколо Калінінградської області РФ. Злагоджене 90-тисячне угруповання сил Польщі, Німеччини та інших учасників маневрів може в будь-який момент отримати військову команду зачистити війська Путіна і почати війну.

Про це заявив військовий експерт Роман Світан. За його словами, військові в житті завжди знаходяться у двох положеннях: "Або вони воюють, або граються у війну. Або готуються до війни, або готуються до цих ігор військових", - зазначив він в ефірі програми "Аргумент".

Зазвичай Росія "грає", заявив Світан, коментуючи матеріали Bild про план Москви атакувати східний фланг НАТО. В даному випадку він схильний вважати, що це спеціально створена легенда. "Легендується країна: не Росією називається, а якось по-іншому, який-небудь "Франкенштейн". Розігруються військові ігри", - пояснив він.

Світан зазначив, що військам НАТО пройти Білорусь за кілька днів не проблема.

"Будь-які такі навчання можуть закінчитися бойовою командою... Коли 90 тисяч, ну це серйозно. В основному росіяни максимум проходили бойове згладжування до 500 осіб, до батальйону. Після виконання таких дій це угруповання (угруповання НАТО - УНІАН) буде здатне самостійно виконати будь-яке вторгнення", - вказав він.

Навчання будуть виконуватися на берегах Балтійського моря (у них братимуть участь Польща, Німеччина, країни Балтії) навколо Калінінградської області РФ, нагадав Світан. Лукашенко вже починає мандражувати, передчуваючи звільнення Білорусі.

"Дії будуть досить-таки серйозні й наслідки таких навчань теж будуть серйозними. Ми вже чуємо, як Лукашенко починає мандражувати... Ось цей мандраж і неможливість спрогнозувати ситуацію зі звільнення Білорусі, для них це вже в теоретичному плані подія, що склалася", - акцентував військовий експерт. 

НАТО готується до Третьої світової з Росією

Військовий Альянс НАТО готується дати відсіч передбачуваному нападу РФ на східний фланг блоку (з боку країн Балтії). Про це заявляв у січні німецький Bild, посилаючись на дані з секретного документа Бундесверу. Йдеться про "неминучий початок" війні влітку 2025 року

Після цього Головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі зробив заяву: цього тижня блок розгортає найбільші за свою історію навчання "Стійкий захисник-2024". Вони триватимуть до травня поточного року і передбачають участь 90-тисячного угруповання солдатів у маневрах.

Вас також можуть зацікавити новини: