НАТО оголошує про найбільші багатомісячні навчання з часів Холодної війни / фото REUTERS

Сьогодні стало відомо, що у масштабних навчаннях НАТО "Стійкий захисник-2024" (Steadfast Defender-2024) візьмуть участь 90 тисяч військовослужбовців.

Як повідомляє Reuters, про це заявив журналістам сьогодні у Брюсселі головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО у Європі Крістофер Каволі.

Зазначається, що близько 90 тисяч військових візьмуть участь у найбільших навчаннях НАТО за останні десятиліття. "Стійкий захисник" стартує наступного тижня і триватиме до травня поточного року.

Відео дня

"Альянс продемонструє свою здатність зміцнити Євроатлантичний регіон за допомогою трансатлантичного переміщення сил з Північної Америки", - заявив американський генерал представникам ЗМІ після дводенної зустрічі керівників національних оборонних відомств.

За словами Каволі, війська прибудуть від союзників з НАТО та Швеції.

Навчання пройдуть на території Німеччини, Польщі та Балтії, окрім Північного моря, і імітуватимуть початок війни після ймовірного нападу на члена НАТО вигаданого ворога на ім'я Оккасус, дуже схожого на Росію.

40 000 солдатів усіх членів Альянсу та Швеції, які чекають завершення процедури вступу, візьмуть участь у навчаннях, які імітуватимуть початок Третьої світової війни.

Точність і масштабність, з якою вони плануються, дозволяють припустити, що їхня мета набагато перевершує ціль звичайних навчань. Очікується відпрацювання не менше ніж 500 повітряних бойових операцій.

Навчання НАТО - подробиці

Минулого року стало відомо, що НАТО планує провести найбільші спільні командні навчання з часів Холодної війни, щоб відпрацювати відбиток можливої російської агресії проти одного зі своїх членів. Повідомлялося, що Steadfast Defender є частиною швидкого переходу НАТО від реагування на кризу до військового альянсу, викликаного вторгненням в Україну. Передбачалося, що навчання відбудуться навесні 2024 року, в них візьмуть участь від 500 до 700 літаків, понад 50 кораблів та близько 41 тисяч військовослужбовців. Як заявлялося, навчання пройдуть у Німеччині, Польщі та країнах Балтії. Також наголошувалося, що у них візьме участь Швеція.

Навчання призначені для "моделювання потенційних маневрів проти противника, створеного на зразок коаліції на чолі з Росією". У легенді навчань ця коаліція одержала назву "Оккасус".

Вас також можуть зацікавити новини: