Яка ситуація в Харкові та області сьогодні? / Фото REUTERS

Розпочалася нова доба героїчного протистояння українського народу російським загарбникам у Харкові та області.

УНІАН веде онлайн-трансляцію з міста-героя Харкова у неділю, 8 травня:

21:28 Український контрнаступ на північний схід від Харкова значно просунувся вперед. Військовий експерт упевнений, що найближчими днями чи тижнями ЗСУ просунеться до кордону з Росією. А хіба хтось сумнівався.

Відео дня

20:26 Пригоди росіян під Ізюмом.

19:11 У Калиновому двоє чоловіків 71-го та 51-го років народження зайшли до будинку пообідати. І тут просто до будинку прилетів снаряд.

Обидва загинули.

18:58 Росія посилила війська на Харківському напрямку - Генштаб. За даними ЗСУ, активних наступальних дій на цьому напрямі окупанти сьогодні не проводили. Основні зусилля при цьому вони зосередили на стримуванні українських військ, а також посилили угруповання за рахунок підрозділів зі складу західного військового округу.

18:42 Запустили маршрутку в область із Харкова.

18:27 Інформація Генштабу ЗСУ станом на 18.00 8 травня.

▪️На Слобожанському напрямку противник концентрує резерви на території Білгородської області для ведення бойових дій поблизу державного кордону України. Підтверджено розгортання у зазначених районах окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу.

▪️У Харківському напрямку окупанти активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосередили недопущення просування наших військ. Підсилили угруповання за рахунок переміщення із району відновлення боєздатності підрозділів зі складу Західного військового округу. Продовжують проводити обстріл військової та цивільної інфраструктури.

▪️На Ізюмському напрямку ворог здійснював перегрупування своїх підрозділів, поповнював запаси з метою нарощування наступальних можливостей та проводив повітряну розвідку із застосуванням БПЛА Орлан-10 з метою уточнення позицій наших військ.

18:05 У Харкові через планові ремонти в низці будинків відключили гарячу воду КП "Харківські теплові мережі" розпочало проводити планово-попереджувальні роботи з підготовки до нового опалювального сезону. Як повідомили на підприємстві, у зв'язку з цим було припинено гаряче водопостачання у 520 житлових будинках. Крім того, 8 травня вночі було відключено гарячу воду в 21 будинку харків'ян. Роботи з усунення дефектів та підключення споживачів до послуги заплановані на ранок. Також там зазначили, що на підприємстві вистачає персоналу, техніки, палива та матеріалів, щоб проводити ремонтно-відновлювальні роботи та якнайшвидше забезпечити харків'ян гарячою водою.

16:41 В окупованих селах в Ізюмському районі російські окупанти перевіряють будинки місцевих жителів. У ході таких обшуків проводять опис побутової техніки.

"Зафіксовані випадки, коли окупанти проводили опис побутової техніки в окремих приміщеннях: записували, скільки в будинках знаходиться холодильники, телевізори, пральні машини, мікрохвильові печі тощо", - йдеться у повідомленні Борівської селищної ради.

16:09 Мер Харкова Ігор Терехов ветеранам: "Ви навіть у страшному сні не могли уявити, що онуки тих людей, які разом з вами пліч-о-пліч боролися з фашизмом 77 років тому, сьогодні прийдуть вбивати нас! Але Перемога буде за нами!"

15:27 Думали, що це наші останні хвилини": переселенці з окупованого Ізюму Харківської області розповіли про терор рашистів. Перші дні окупації вулиці Ізюма були тижнями усіяні трупи розстріляних орками мирних людей. Місцеві ж намагалися не дивитись на них – мертвих не могли навіть поховати, оскільки це також було рівносильне загибелі. Жінка розповіла, що російські військові виносили з будинків усі, роз'їжджали містом на викрадених авто із намальованими на них позначками "Z". "Вони були озброєні і часто дуже п'яні. Було дуже страшно, коли твоєю вулицею їхав БТР і в ньому сиділи солдати з автоматами. Ми намагалися втекти", - згадує Олена, яка змогла вирватися від окупантів. Інша мешканка Ізюма Катерина розповіла, що в окупованому Росією місті залишилася її мати. Сама жінка втекла з чоловіком та двома дітьми ще на початку березня. "Вона дзвонить мені час від часу - іноді раз на тиждень. Навіть зараз, коли я в безпеці, не можу почуватися на 100% добре, тому що моя мама залишилася в неіснуючому місті", - зізналася біженка. Отакий "російський світ" принесли нам путінські вбивці!

15:09 Артилерія десантників працює за накопиченням російської техніки на Ізюмському напрямку 💪 Орки розмістили на базі купу бензовозів, САУ та танків, які стоять без маскування. Найімовірніше, вони не очікували, що до них щось може долетіти щось серйозне.

13:44 Окупанти або знищені, або втекли, або здались у полон. Перші фото зі звільненого Збройними силами України села під Харковом Циркуни.

13:14 На Харківщині СБУ затримала та оголосила про підозру секретарю сільської ради села Вільхівка, яке нещодавно було звільнено нашими ЗСУ від окупації. До звільнення села зловмисниця всіляко сприяла окупантам, надаючи доступ до приміщень, де останні облаштовували склади та штаби, а також доводила місцевим мешканцям вказівки окупанта. СБУ наголошує, що жоден подібний злочин не залишиться без уваги правосуддя.

12:48 Українські війська відійшли від Попасної на більш укріплені позиції, які підготували завчасно, повідомив голова Луганської ОВА Гайдай. Армія РФ обстрілювала місто понад два місяці.

12:03 Евакуація з Харкова: як виїхати з міста 8 травня.

11:55 Харківська область, поля після артилерійського обстрілу. На північ від Харкова, а також на Ізюмському напрямку бої практично не припиняються.

11:03 На Харківщині запрацював контакт-центр гуманітарної допомоги "Пакет кожному громадянину". Харківський обласний логістичний центр щодня передає до територіальних громад у середньому близько 20 тисяч продуктових наборів за програмою, яку ініціював Президент України Володимир Зеленський. Для кращої координації цього процесу ми вирішили створити спеціальний контакт-центр. 

10:58 В одному з автомобілів з обстріляної колони під Старим Салтовом знайшли останки — ймовірно, 13-річної Софії Раєцької, повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. "Окремо хочу додати про дівчину, яку шукали через соціальні мережи — Раєцька Софія. На жаль, в автомобілі, в якому вона знаходилась, знайдені залишки трупу та кулон, на який зсилаються рідні", — написав він.

10:19 Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за обстріл військовими РФ житлових будинків у Голій Пристані.

10:00 Сьогодні, 8 травня, не працюють пункти видачі гуманітарної допомоги "Укрпошти" і "Нової пошти". Відділення поновлять роботу завтра.

09:36 У День пам'яті та примирення президент Зеленський звернувся до українців зі зруйнованої російською армією Бородянки. Дивіться повністю:

09:22 Харківські поліцейські продовжують піклуватися про дозвілля маленьких містян з харківської підземки. Ініціатива працівників поліції Харківщини щодо залучення досвідченого тренера з брейк-дансу Максима Тележного до майстер-класів з освоєння техніки популярного танцю викликала широке захоплення серед маленьких харків’ян.

06:20 За даними Генштабу ЗСУ, на Слобожанському напрямку противник зосередив основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ у бік державного кордону України на північ та північний схід від міста Харків: "Ворог здійснював артилерійські обстріли у районах населених пунктів Прудянка, Слатине та Циркуни. Для посилення оборони в районі населеного пункту Козача Лопань  ворог проводив заходи з інженерного обладнання позицій".

На Ізюмському напрямку противник зосереджував основні зусилля на підготовці до продовження наступу на напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.

"З метою посилення угруповання з території російської федерації ворог передислокував дві батальйонні тактичні групи зі складу 35-ї загальновійськової армії у визначені райони. Здійснював артилерійські обстріли позицій підрозділів Сил оборони", – йдеться у повідомленні.

06:15 На Харківщині оголосили про підозру в державній зраді голові Старого Салтова Едуарду Коновалову та секретареві Ольхівської сільради Надії Антонової.

Відомо, що відразу після окупації Старого Салтова Коновалов добровільно перейшов на бік окупантів, забезпечував їхнє житло, агітував населення не чинити опір ворогам. Надія Антонова перейшла на бік загарбників у Кутузівці.

Фото t.me/synegubov

02:10 На Харківщині та більшості інших областей оголосили повітряну тривогу.

Нагадаємо, Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну вранці 24 лютого 2022 року. Харків і область не раз обстрілювалися російськими окупантами.

Вас також можуть зацікавити новини: