Ситуація на Харківщині напружена / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Ситуація у Харківській області була стабілізована. Про це повідомив генерал армії України Микола Маломуж у ефірі телеканалу "Еспресо".

"Ворог прорахувався в плані тактичних наступальних операцій. Передбачалось, що вони зайдуть, захоплять Вовчанськ, Липці і будуть рухатися далі, на відстань близько 30-40 км, долаючи наш другий і третій рубежі укріплення, які добре підготовлені", - сказав він і додав, що йдеться не про перші рубежі, які потрібно було будувати під вогнем росіян.

"Тому ЗСУ зупинили ворога саме на позиціях, які були завчасно підготовлені. Туди були направлені бойові частини з деяких секторів, залучались командири, військовослужбовці, які мають досвід такої боротьби і новий командувач, який також дуже ефективно працював на півдні. Тому стабілізація відбулася", - пояснив ситуацію Маломуж.

Відео дня

Військовий зазначив, що зараз на полі бою окупанти застосовують різні комбінації. "Противник не лише штурмує малими групами. Це удари перед цим КАБами, наприклад ракетними системами, а тоді знову штурм, після цього відхід і знову удари, тоді вже заходить спецназ. Тобто це комбіновані моделі, які ЗСУ вже освоїли. Крім цих систем, сьогодні застосовуються ще термобаричні боєприпаси, які вибухають. Вони створюють вакуумні удари по людях, які знаходяться не тільки в окопах, а також у бліндажах та інших місцях. Також це "Солнцепьоки". Але все це ЗСУ вже освоїли. Вони знають методи ворога і що ворог застосовує на напрямку", - додав він.

Ситуація на Харківському напрямку

Українські воїни мають успіхи в районі Липців Харківської області, але ворог не припиняє атак. Сили оборони досягли незначних просувань на північ від Харкова в напрямку села Липці на тлі російських атак 27 травня. В районі Вовчанська окупанти продовжують вести штурми на північний схід від Харкова.

Підтверджених змін на лінії фронту на Харківському напрямку за цей час не відбулося. Геолокаційні кадри свідчать про те, що ЗСУ нещодавно відбили частину території на полях на північ від Липців.

Вас також можуть зацікавити новини: